Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Vučić: Tektonikus változások történtek a szerbek kivonulásával, fontos, hogy felelősen viselkedjünk

2022.11.07
07:05
2022.11.07
07:10
Forrás
Pink TV, Szerbiai RTV
A Koszovóban kialakult helyzetről és a gazdaságról is beszélt egyebek mellett a szerb elnök a Pink Televízió vasárnap esti műsorában. Ismét megerősítette, hogy lesz fizetés- és nyugdíjemelés.

Tektonikus változások történtek a szerbek kivonulásával a koszovói intézményekből, fontos, hogy felelősen viselkedjünk - a Koszovóban kialakult helyzetről is beszélt a szerb elnök a Pink Televízió vasárnap esti műsorában. Nem egy könnyű pillanat ez, de nem is az első, sem az utolsó - jelentette ki Aleksandar Vučić. Felelősen és komolyan kell hozzáállnunk a helyzethez, 10 év után a koszovói szerbek azt a döntést hozták, hogy elhagyják a pristinai intézményeket. Értelmetlenek azok a fejtegetések, miszerint Belgrád rendelte el ezt, vagy ő, ezek a mesék csak egyeseknek nyugaton és Pristinában felelnek meg. Akik ezt állítják, sose akartak a szerbek valós gondjaival foglalkozni, vagy hogy mit is szeretnének, és a fejlemények sem érdeklik őket. A szerb államfő, mint mondta, legalább hússzor beszélte le arról az embereket, hogy elhagyják a pristinai intézményeket. Már júniusban veszélyes volt a helyzet, az albánok tervezték, hogy betörnek északra - tette hozzá Vučić.

A szerbek alig várják, hogy visszatérjenek az intézményekbe, de előbb meg kell alakítani a Szerb Községek Közösségét - emelte ki az államfő.

Albin Kurtit a Szerb Községek Közössége nem érdekli, a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedéseket pedig szakaszosan végzik majd, mondják - hangsúlyozta a szerb elnök.

A gazdaságról szólva kijelentette, hogy több lesz a beruházás mint tavaly. Az első 10 hónapban csaknem 3 és fél milliárd közvetlen külföldi beruházás volt, ami mintegy 7 százalékkal több mint tavaly, ez hihetetlen, hiszen Európában háború dúl, előtte pedig világjárvány tombolt.

Megemlítette, hogy az infláció ellenére Szerbiának sikerül megtartani pénzügyi stabilitását, mert a fizetések 8, míg a nyugdíjak 9 százalékkal nőnek, februártól pedig összesen csaknem 21-gyel.

Aleksandar Vučić
koszovó

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.