Ugrás a tartalomra

Vučić a VMSZ képviselőivel tárgyalt (videó)

2017.06.06
16:44
A kormányalakító személyéről folytatott konzultációk során a nemzeti közösségi pártok közül először a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőit fogadta Aleksandar Vučić szerb államfő
A kormányalakító személyéről folytatott konzultációk során a nemzeti közösségi pártok közül először a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőit fogadta Aleksandar Vučić szerb államfő. A ma kora délután folyatott megbeszélésen a VMSZ képviseletében Pásztor István pártelnök, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető és Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke tárgyalt Aleksandar Vučićtyal, Szerbia elnökével. A leendő kormányalakító személyéről még nem született döntés – erősítette meg Pásztor István, a VMSZ elnöke. Szerinte az a legfontosabb, hogy a leendő jelöltet Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt testületei is elfogadják. Vucic_Pastor 2 Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mi azért támogattuk őt, mint elnökjelöltet, mert a magyar közösségnek az az érdeke, hogy megmaradjon Szerbiában a politikai stabilitás. Ezért minden olyan személyi jellegű döntést el tudunk fogadni és támogatni tudunk, amelyik ennek a politikai stabilitásnak a fenntartását tudja biztosítani. Ez a kérdés a mi számunkra nem személyi jellegű, hanem elvi kérdés.”



A találkozón egyebek mellett Vajdaság, valamint a nemzeti tanácsok jogállásával kapcsolatos fontos kérdések megoldásáról is tárgyaltak – mondta Pásztor István. Kiemelte, a VMSZ számára fontos, hogy az SZHP-vel közel egy évvel ezelőtt megkötött koalíciós partnerség továbbra is megmaradjon és zökkenőmentesen működjön. „Abban állapodtunk meg, hogy mivel koalíciós partnerek maradunk továbbra is, a parlamenti többség részét fogjuk alkotni és államtitkári szinten részt fogunk venni a végrehajtó hatalomban. A törvényalkotás folyamatában ugyanazokat a konzultációs mechanizmusokat fogjuk alkalmazni, amelyeket eddig alkalmaztunk és amelyek a meggyőződésem szerint eddig hasznosaknak, illetve hatékonynak minősültek.” Vucic_Pastor 1 A találkozón a felek az alkotmánymódosítás kérdéséről is egyeztettek. Pásztor István elmondta, pártja továbbra is kiáll az egy évvel ezelőtt megfogalmazott álláspontjuk mellett. Reményei szerint ezek a pontok beépítésre kerülnek majd a jövőbeli alkotmány szövegébe.
VMSZ
Pásztor István
Aleksandar Vučić
új kormányfő
konzultáció

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.