Ugrás a tartalomra

Vulin elfogadhatatlannak tartja Horvátország követelését

2016.07.21
12:40
Amennyiben Szerbia azt kérné amit Horvátország, vagyis, hogy töröljük el az egyetemes joghatóságra vonatkozó törvényt, akkor a teljes nemzetközi közösség elítélne bennünket - jelentette ki ma Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter
Amennyiben Szerbia azt kérné amit Horvátország, vagyis, hogy töröljük el az egyetemes joghatóságra vonatkozó törvényt, akkor a teljes nemzetközi közösség elítélne bennünket - jelentette ki ma Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter. Ma olyan második világháborús nácik ellen folynak perek, akik már száz évesek és ez most hirtelen problémát jelent -mondta a tárcavezető. Hozzátette: ha Szerbia kérne ilyet, akkor már az egész nemzetközi közösség elítélné és az országot letörölnék a térképről. Vulin kiemelte, hogy ez a törvény már tíz éve létezik és amennyiben nem lenne, akkor Szerbia nem tudna olyan emberek ellen eljárást indítani, akik közvetlenül nem szerbiai illetőségűek. (Tanjug)   kapcsolódó hír:    A horvát kormány nem áll el követeléseitől A horvát kormány nem tett engedményeket Szerbia irányába azzal, hogy belegyezett a 23-as és a 24-es csatlakozási fejezetek megnyitásába – jelentette ki Tihomir Orešković. A horvát miniszterelnök hozzátette, hisz abban, hogy megoldódik az a szerbiai törvény körüli vita, amely lehetővé teszi, hogy Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket állítsanak bíróság elé, akik Bosznia-Hercegovinában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűntetteket. Ez Horvátország számára elfogadhatatlan. Orešković kiemelte, hogy Belgrád feladatai a csatlakozási folyamatban jól átláthatóak. Ezért reméli, hogy az ország ennek eleget is tesz. A horvát kormány kedden egy bizottságot állított fel, amely feladata, hogy kövesse Szerbia, milyen lépéseket tesz a 23-as és 24-es csatlakozási fejezetek megvalósításáért. A horvát politikus hangsúlyozta, reméli Szerbia eleget tesz a feladatainak és ezáltal az Európai Unió tagjává válik. Nem csak Horvátország, hanem mindannyiunk érdeke, hogy Szerbia, Bosznia és a régió országai EU taggá váljanak – tette hozzá. (Szerbiai RTV)
Szerbia
Aleksandar Vulin
Horvátország
egyetemes joghatósági törvény

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.