Ugrás a tartalomra

Vulin: Meg kell erősíteni a határokat (videó)

2016.09.17
16:45
Egyre több a migráns Siden
Egyre több a migráns Siden. Ez több helybelit aggaszt. A befogadóközpontokban tartozkodó bevándorlók közül több fiatal is lop az üzletekből a sidiek szerint. A három sidi befogadóközpontban összesen 1600 migráns van, de több száz olyan bevándorló is tartózkodik a horvát határ melletti településen, akiket nem vettek nyilvántartásba. Mindannyian az Európai Unió területére próbálnak bejutni. Egy afgán migráns azt mondta, már három hónapja Síden van. Horvátország felé szeretne menni, mert a szerb-magyar határon nem lehet átjutni. Úgy fogalmazott nagyon kemény a helyzet a magyar határon. „A magyar határzár miatt Szerbiában ragadtunk, mivel a magyar határ nem nyílik meg, az év további részére ott nem maradhatunk, az ott lévő problémák miatt jöttünk ide.” A sidi lakosok petíciót kezdeményeztek. Azt követelik, hogy helyezzék el a község területéről a befogadóközpontokat. A migránsok lopnak a boltokból, trafikokból. Az eladók félnek - mondta egy helyi lakos. Dušica Milić: „Főként itt vagyunk a központban, leginkább itt sétálnak ezen az utcán. Innen látják el magukat, nem akarnak kimenni a boltból, a pulttól sem mennek el, ha nem tetszik nekik valami. Rendszeresen lopnak. Egyikükre 7-8 alkalommal is kihívtuk a rendőrséget. Lopják az italokat és a cigarettát.”



Aleksandar Vulin, szerb szociálpolitikai miniszter is ellátogatott Sídre. Azt mondta, meg kell erősíteni a határokat és változtatni kell a törvényhozáson. Ha a gazdasági migránsok nem léphetnek be az EU területére, akkor Szerbia sem fogja befogadni őket - emelte ki Vulin. Jelenleg mintegy ötezer migráns tartózkodik Szerbiában az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint. Közülük 4300-an az ország valamelyik befogadóközpontjában vannak.
határ
védelem

Most

13:57, Frissítve: 14:32

Fülemülék éjszakája Topolyán

Topolyán egy kellemes esti séta mellett ismerkedhettek meg az érdeklődők a környezetünkben élő madarak, kiváltképp a fülemüle hímek énekével.
13:30, Frissítve: 13:52

„Szabadkán megvagyunk!”

A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkormányzati választásokon - tette közzé közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.