Ugrás a tartalomra

Zelenszkij: Hamarosan felszabadítjuk a Krímet

2023.07.27
12:20
2023.07.27
12:39
Forrás
Pannon
Újabb rakétatámadások érték Odesszát, egy ember életét vesztette. Az oroszok arról számoltak be, hogy erőik kilenc nap alatt 26 ukrán kikötői infrastruktúra-létesítményt és öt polgári hajót rongáltak meg.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, a Krímet és Ukrajna többi részét is hamarosan megszabadítják minden orosz gonoszságtól, a rakétatámadásoktól és minden más orosz harci művelettől. Hozzátette, Ukrajna átfogó biztonsági, gazdasági és társadalmi lépéseket készít elő a Krím gyors visszaintegrálása céljából.

A NATO szerdán közölte, hogy fokozza a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, többek között repülőgépekkel és drónokkal, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ukrán gabonát szállító hajók biztonságos áthaladását garantáló megállapodást. A NATO-Ukrajna tanács szerdán ült össze, hogy foglalkozzon a fekete-tengeri térségben kialakult biztonsági helyzettel, miután Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaszerződést. A szövetségesek és Ukrajna elítélték Oroszország lépését, valamint azt, hogy „szándékosan megpróbálja leállítani Ukrajna mezőgazdasági exportját, amelytől világszerte több százmillió ember függ.”

Kilenc gyerek vesztette életét, és további 19 kiskorú sebesült meg 2022 decembere óta a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alatti részében az ukrán hadsereg belövései és egyéb akciói következtében – mondta el csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Julija Szazsajeva, a terület vezetőjének gyerekjogi tanácsadója. A sebesült gyerekek között vannak, akik végtagjaikat veszítették el, vagy mellkasi sérüléseket szenvedtek. Szazsajeva elmondta, hogy a háború következményeit azok a gyerekek is kénytelenek elszenvedni, akik a szüleiket veszítették el, árvaságra jutottak. Őket a rokonaiknál próbálják elhelyezni – tette hozzá.

háború
orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij
Krím-félsziget
NATO

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.