Ugrás a tartalomra

Zomborban emlékezett Szerbia a NATO-bombázás áldozataira

2023.03.24
19:39
2023.03.24
20:21
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen beszédet mondott Aleksandar Vučić szerb államfő, ahol az államvezetés minden tagja, valamint a pátriárka és a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői is részt vettek.

A NATO-bombázásokkal kapcsolatos központi, állami megemlékezést idén Zomborban tartották.

A 24 évvel ezelőtti NATO-bombázásokról való megemlékezésen Porfirije szerb pátriárka szólt először az egybegyűltekhez, aki megemlékezett az agresszióban elhunyt áldozatokról. Az egyik első, az akkori Jugoszláviára kilőtt rakéta március 24-én este 19 óra 55 perckor érte el a zombori katonai repülőteret, öt perccel a támadás hivatalosan tervezett időpontja előtt. Ezáltal Zombor volt az egyik első város, ahol bombák hullottak, és itt vesztették életüket az első áldozatok is. Porfirije, szerb pátriárka: „Az első szerb, aki meghalt, Radovan Medić volt. Ő volt az első a több ezer halálos áldozat és sebesült közül, akit érintett a támadás. Emlékeztetnünk kell magunkat és másokat is, hogy népünknek, valamint az egész világnak leginkább békére és kölcsönös megértésre van szüksége.”

A szerb pátriárka felszólalását követően zenés-színpadi előadást tartottak az emlékezés kapcsán, továbbá beszédet mondott az első szerb áldozat lánya is. Őt követte Milorad Dodik. A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke kiemelte, a mai napon nemcsak emlékezni kell, hanem felejteni sem szabad. „Nem szabad elveszítenünk szuverenitásunkat, azt a szuverenitást, ami a nép akarata. A szerbeknek ma két országuk van: Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság egyaránt.”

Huszonnégy évvel ezelőtt a nemzetközi jog meghalt - ezzel a mondattal kezdte beszédét Aleksandar Vučić. A szerb államfő elmondta, hogy akkor egy kis országot támadtak meg, csak azért, mert nem akart a nemzetközi közösség akarata szerint cselekedni. „Mi a tizenkilenc leghatalmasabb, megtámadjuk ezt a kis szabad és szabados Szerbiát. Megtanítjuk mi ezeket a szerbeket és a többi lakost, akik abban az országban élnek. Megtanítjuk őket most és mindörökké. Huszonnégy év telt el azóta. Széttéptétek a területeinket. Megöltétek hetvenkilenc gyermekünket. 2500 embert, nem csupán civileket, hanem katonákat és rendőröket. Kik önök, hogy megöljék a katonáinkat és rendőreinket, akik a saját területükön és a saját országukban vannak.”

A szerb államfő hozzátette, hogy Szerbia soha többé nem akar hasonló konfliktusba keveredni senkivel, sem az albánokkal, sem másokkal. Vučić hangsúlyozta, folyamatosan a béke megőrzéséért küzdenek. Az ország fejlődik, és ez továbbra is így lesz, mindenféle nyomásgyakorlás nélkül - szögezte le beszédében a szerb államfő.

NATO-bombázás
Porfirije pátriárka
Milorad Dodik

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.