Ugrás a tartalomra

Zoran Đinđić meggyilkolásának évfordulója

2021.03.12
09:01
2021.03.12
13:42
Forrás
Szerbiai RTV
18 évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg Zoran Đinđić szerb miniszterelnököt a belgrádi kormányépület előtt.

Ő volt az első miniszterelnök Slobodan Milošević 2000-ben történt megbuktatását követően. Đinđić a rendszerváltó Demokrata Párt vezetője volt. Meggyilkolását követően nem sokkal az országban rendkívüli helyzet lépett életbe, amely egészen április 22-ig tartott. A szerb kormány akkori közleménye szerint a gyilkosság a zimonyi klán számlájára írható. Đinđićet 2003. március 15-én helyezték örök nyugalomra, mintegy 70 külföldi állami delegáció jelenlétében. Zoran Đinđić az ellenzéki, rendszerváltó tömörülés egyik főszervezője volt, az első olyan miniszterelnök Szerbiában, akinek nem volt kommunista múltja. Mandátuma alatt indult meg az országban a demokratizálódási folyamat, és a társadalmi és szociális értelemben vett átalakulás. 

A szerb kormány ma Zoran Đinđićre emlékezett. A szerbiai végrehajtó hatalom tagjai, Ana Brnabić vezetésével koszorút helyeztek el ma délelőtt azon a helyen, ahol az egykori szerb miniszterelnököt 18 éve meggyilkolták. Ezen a helyen egyébként egy emléktábla áll, itt évről évre koszorúzásokat tartanak az évfordulón.

A Demokrata Párt is megemlékezett Zoran Đinđić halálának évfordulójáról. Zoran Lutovac elnök vezetésével megkoszorúzták az egykori szerb miniszterelnök sírját. 18 évvel azután, hogy a Demokrata Párt elnöke és alapítója nélkül maradt, a demokraták továbbra is határozottan kiállnak amellett, hogy megvalósítsák Zoran Đinđić jövőképét: egy demokratikusan berendezett ország és modern civil társadalom létrehozását – üzenik a párt tagjai. Zoran Đinđić harcait napjainkban is folytatni kell, mivel meggyilkolása óta a dolgok csak rosszabb irányba fordultak – így fogalmazott a párt sajtóközleményében. 

Zoran Đinđić
meggyilkolása

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.