Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Aranykorát éli a magyar nemzetpolitika

2021.10.17
11:34
2021.10.17
16:10
Forrás
Pannon RTV
A külhoni magyar újságíróknak köszönhetően elmondható, hogy a magyar nemzetpolitika aranykorát éli jelenleg - mondta Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvencióján, a magyarországi Tengelicen.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A külhoni magyar újságíró-találkozó második napjának programsorozata egy a konvencióhoz köthető fotókiállítással indult. Székelyföldi magyar fotósok és sajtómunkások Háromszéken készült alkotásait mutatták be.

Huszár Szilamér, sajtószakosztály-vezető, Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete: „Egyik erénye a képkiállításnak az, hogy annak ellenére, hogy sajtófotósok készítették, nem sajtófotót látunk. Ez köszönhető annak, hogy két kiránduláson készültek a fotók, az egyik kirándulás, történetesen a magyar újságírók Kárpát-medencei konveciójának az Acâș-on megtartott találkozóján készült felvételek.”

A nap további részében előadásokat hallhattak a résztvevő újságírók a magyar nemzet- és szomszédságpolitika témájában. Az előadók között szerepelt a többi között Szilágyi Péter is. A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa előadásában kiemelte, a magyar nemzetpolitika sikerességét nagy mértékben elősegítette a külhoni magyar médiumok munkája is.

„Jó azt látni, hogy kialakult egy viszonylagos egység a Kárpát-medencei magyar médiában, és minden területen, minden régióban kiépültek azok a struktúrák, amelyek alapján tudnak dolgozni a Kárpát-medencében a magyar újságírók, tévések, rádiósok.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A konvención Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott, a konvenció fővédnöke kiemelte, a határon túli magyar média képviselői nagyon sokat segítettek abban, hogy mára elmondható legyen az, hogy a magyar nemzetpolitika aranykorát éli.

”A média képviselői azok, akik annak a politikának, amit például a nemzetpolitikában gondolunk, a hírvivői lehetnek, és egy hiteles tájékoztatással elősegíthetik azt, hogy a határon kívül élő magyar közösségeink részben tájékozódjanak, de ugyanakkor hozzánk is eljussanak mindazok a kérdések, amik számukra fontosak.”

A konvenció egy közös beszélgetéssel zárult, ahol a térségek képviselői megosztották egymással a kisebbségi magyar média helyzetét régiójukban. A tanácskozás során kiderült, a Kárpát-medencei kisebbségi magyar újságírók egyik legfontosabb kihívásának a fiatal generációk megszólítása, illetve az utánpótlás problémája bizonyul.

Tengelic
Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója
Szilágyi Péter
Szili Katalin
Huszár Szilamér
Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű