Ugrás a tartalomra

Az Európai Bizottság vízummentességet javasol a koszovói szerbeknek

2023.11.18
07:50
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el annak biztosítására, hogy a koszovói szerbekre is vonatkozzon a vízummentesség az Európai Unióba történő beutazáskor - erősítette meg Christian Wigand, a brüsszeli testület szóvivője pénteken.

Az uniós vízumrendelet módosítására irányuló javaslat lehetővé teszi , hogy azok, akik a szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az EU-ba - tette hozzá. A javaslatot még megvitatja az uniós tagállamok kormányainak képviselőit tömörítő Tanács és az Európai Parlament is. A nyugat-balkáni térségben már csak a koszovói szerbekre nem vonatkozik a vízummentesség.

Szerbia lakosai már 2009 óta vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezet országaiba rövid tartózkodás céljából. Idén az EU úgy döntött, hogy a koszovói állampolgároknak is vízummentességet biztosít a jövő év első napjától. Ezt terjesztené ki a mostani javaslat a mintegy 120 ezer koszovói szerbre is.

Európai Bizottság
Koszovó

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű