Ugrás a tartalomra
Foto: TV21

Brenzovics: Barbár cselekedet volt a munkácsi turulszobor elbontása

2022.10.14
15:49
2022.10.14
18:32
Forrás
Pannon RTV
Feljelentést tesz az ukrán ügyészségnél a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a munkácsi vár Turul-emlékművének eltávolítása miatt.

Brenzovics László, a szervezet elnöke szerint ez a döntés és cselekedet negatívan befolyásolja a kárpátaljai magyarság helyzetét. Tegnap a munkácsi önkormányzat végrehajtó bizottsága elrendelte a kárpátaljai vár bástyáján álló Turul-emlékmű lebontását, és azt, hogy a helyére ukrán címert helyezzenek ki. A város egyik jelképének számító turulszobor 2008-ban került vissza eredeti helyére, miután 1924-ben a csehszlovák megszállás idején lebontották, majd a szovjet érában beolvasztották azt.

Az eltávolított emlékmű helyéről eddig csak néhány fénykép jelent meg, de azt már lehet tudni, hogy azt egyszerűen lefűrészelték, és mindössze a madár karmában lévő szablya maradt az obeliszk tetején.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke: „A KMKSZ a sajtóból értesült arról, hogy Munkács végrehajtó bizottsága olyan döntést hozott, hogy eltávolítják a turulszobrot a munkácsi várból. Azonnali nyilatkozatot fogalmaztunk meg, amiben elítéltük ezt a döntést. Azonban az események olyan viharosan zajlottak, hogy mire a döntést közzétettük a szobrot már el is távolították. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elítéli ezt a barbár cselekedetet, és az ügyészséghez fordul, hogy vizsgálják ki és a cselekedetnek a körülményeit."

turulszobor
Munkács
Brenzovics László

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.