Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Családostul a világ minden tájáról a Magyarok Országos Gyűlésén - Száz méter hosszú magyar zászló

2022.08.08
18:00
Forrás
Pannon RTV
Sok év kihagyás után ismét megrendezték a Magyarok Országos Gyűlését, ez alkalommal új helyszínen, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A Magyarok Országos Gyűlése a Zrínyi Baranta SE és a Védett Társadalom Alapítvány szervezésében jött létre még 2009-ben. Célja a magyar civil közösségek összegyűjtése, és olyan platform biztosítása, ahol megtudnak egymással ismerkedni, és ezáltal növelni az ország belső kohézióját, mondta Vukics Ferenc, a gyűlés egyik főszervezője.

„A mi feladatunk, hogy bármilyen jellegű magyar közösséget, az foglalkozzon hagyománnyal, sporttal, kultúrával, művészettel, közélettel, akárcsak érdekképviselet, tehát nagyon komolyan mondom az élet minden terén, amely a civil közösségeknek életébe beletartozik, annak mindegyiknek a megerősítésén munkálkodunk.”

Az eseményen a kiállítók mellett rengeteg program várta az ide látogatókat, bele értve kicsiket és nagyokat egyaránt. Az idei alkalom egyik különlegessége hogy a Honvédség is jelen volt, harci járművekkel, illetve toborzó sátorral. Mindent összevetve a szervezők igyekeznek, hogy egy olyan eseményt tudjanak prezentálni, amely az egész család számára kikapcsolódást jelent.

Andrási István, szervező: „Mindig voltak gyermekprogramok is, ugyanis a magyarok országos gyűlésének az is célja, hogy a családokat együtt hívja el, egy olyan helyet teremtsen, ahova családostul tudunk eljönni, tudunk találkozni egymással, az ország, de a világ bármely szegletéből. Ide is érkeztek a szomszédos országokból is magyar nemzettársaink, Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből. De a nyugatra szakadt magyarok is képviseltetik magukat, egész Európából, sőt az egész világból, még Amerikából is érkeztek hozzánk vendégek erre a két napra.”

A magyarok országos gyűlésének záró mozzanata során a résztvevők segítségével egy 100 méter hosszú magyar zászlót vittek körbe a történelmi parkban. A menet élén hagyományőrzők ostorcsapásokkal tették még különlegesebbé a vonulást.

Magyarok Országos Gyűlése
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.