Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája Budapesten

2024.03.01
08:15
Forrás
MTI
2010-ben 100 versenyzővel indították útjára a kupát, ma pedig 2000 magyar egyetemistának jelenthet nemcsak kihívást és erőpróbát, hanem életre szóló barátságok lehetőségét is.

A megnyitón Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, a KEK fővédnöke mondott beszédet. Mint fogalmazott, egy rettenetesen nehéz évszázad után, elindítva a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének folyamatát, a magyarok szerte a Kárpát-medencében ismét részt vehetnek egymás életében. Rámutatott, hogy az immár hagyománnyá nemesedett Kárpát-medencei egyetemi kupa a sport révén segíti a résztvevőket abban, hogy gyarapodjon a kapcsolati tőkéjük a Kárpát-medencei magyar világban. Lehetőséget teremt arra, hogy minél több olyan társat találjanak, akiknek segítségével személyes céljaikat nemzedéki, sőt nemzeti célokat is elérve tudják megvalósítani.

Kövér László köszönetet mondott a szervezőknek, akik 2010-ben 100 versenyzővel indították útjára a kupát, ma pedig 2000 magyar egyetemistának jelenthet mindez nemcsak kihívást és erőpróbát, hanem életre szóló barátságok lehetőségét is. Emlékeztetett arra, hogy az egykori magyar fiatalok, a jelenlévő sportolók dédszülei, nagyszülei és szülei - Székelyföldtől Budapesten át Őrvidékig, Délvidéktől Kárpátalján át Felvidékig -, bár szívesen találkoztak, versenyeztek volna egymással, de ezt a trianoni határok miatt nem tehették meg.

A magyar házelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az élet minden területén újra kell építeni, fenn kell tartani és meg kell erősíteni a kötelékeinket. Ez - mint mondta - „egyszerre elégtétel az elődeinknek és lehetőség, valamint kötelesség mindannyiunk számára”. Hozzátette: ennek a versenynek az is célja, hogy kapcsolatokat építsen egyetemtől egyetemig, közösségtől közösségig, magyartól magyarig. Éljenek a lehetőséggel ebben az esztendőben is - kérte a jelenlévőket Kövér László.

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája
Kövér László
nemzetpolitika

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.