Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Elmaradnak a magyarországi Szent István-napi ünnepségek a járvány miatt

2020-07-16
10:06
2020-07-16
16:43
Forrás
Pannon RTV, Hirado.hu
A fertőzés veszélyét leginkább a rendezvények hordozzák magukban, ezért a tisztavatás kivételével az augusztus 20-i nyilvános nagy tömeget vonzó ünnepségek elhalasztása mellett döntött a kormány.

A magyar kormány úgy döntött, nem tartja meg az augusztus 20-i ünnepségeket, jelentette be Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, a védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása elengedhetetlen. Érvényben marad a maszkviselési kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön, az 500 fő feletti rendezvények továbbra sem tarthatók - mondta Gulyás Gergely.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy augusztus 15-e után lehet-e már 500 főnél nagyobb zenés rendezvényeket tartani azt mondta, feltehetően a július végi kormányülésen fognak dönteni, az akkori adatokat figyelembe véve. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy más országok példáján, például a német mintán keresztül vizsgálják annak lehetőségét is, hogy hogyan lehetne segítséget nyújtani a zeneiparnak. Elmondta, a zenészek érthető okokból enyhítést szeretnének, és az 500 fős rendezvények engedélyezését, azonban augusztus 15-éig a kormány ezen nem kíván változtatni. Várhatóan július végén fog ülésezni a kormány, akkor fognak dönteni, hogy lesz-e ebben változás természetesen az akkori adatok fényében.

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország:

„A védekezés eredményésségéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása szükséges, és ez nemcsak a szabályok fenntartása, hanem a szabályok betartását is jelenti. Továbbra is érvényben van a maszkviselésre vonatkozó kötelezettség, az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A vendéglátó üzletekben dolgozók számára szintén a maszkviselési kötelezettség van érvényben. 500 fő feletti zenés-táncos rendezvények továbbra sem tarthatóak. Amiről a kormánynak dönteni kellett, hogy az augusztus 15-e után mi legyen. Korábban is jeleztük, hogy július közepén tudunk dönteni a Szent István-napi ünnepi rendezvények megtartásáról, és a kormány a tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a tervezett Szent István-napi ünnepek, beleértve a tűzijátékot, beleértve a légi parádét is, elmaradnak, és később, ha lehet, akkor megtartjuk, de ha nem, akkor ebben az évben nem lesz Szent István-napi ünnepség.”

Szent István
ünnepség
járvány
Magyarország
tűzijáték
fertőzés

Most

12:30

Maszkos csirke

Eldobható arcmaszk darabkák kerültek az egyik nemzetközi gyorséttermi lánc népszerű harapnivalójába.
10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.