Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Felkészülés a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2021.07.29
12:55
2021.07.29
20:17
Forrás
Pannon RTV
A budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia is fontos helyszíne lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Ez a magyar főváros legrégebbi temploma.

A világméretű ünnepségsorozat a magyar kultúra, a történelmi hagyományok és az egyházi élet bemutatására is lehetőséget nyújt majd. Az 1881 óta rendszeresen megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Budapest legutoljára 1938-ban adott otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Régen megkezdődtek már az előkészületek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián - tudtuk meg dr. Osztie Zoltán plébánostól, aki kiemelte, elsősorban a lelki felkészülésre koncentrálnak.

Dr. Osztie Zoltán, plébános, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, Budapest: „Örök imádás van a templomban. Ez azt jelenti, hogy 24 órán át nyitva van a templom és folyamatos az imádás, tehát az oltári szentségben jelenlévő Jézust folyamatos imádásban részesítjük. Ez a koronavírus előtti időszakban töretlen volt, aztán törést szenvedett és most újra visszavezettük, tehát ez azt jelenti, hogy a világkongresszus előtt és alatt, 3 héttel előtte és alatta ez a szentségimádás jelen van.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A plébános elmondta, 8 hónapon keresztül elmélkedtek konferenciabeszédek keretében, nagy magyar hitszónokok és püspökök, igehirdetők bevonásával. Emellett üzeneteket fogalmaztak meg a világkongresszus kapcsán az oltári szentségről. Szentségimádás iskoláját tartottak és a világkongresszus hete után zarándokolni is fog az egyházközösség. Osztie Zoltán atya megerősítette, hogy Ferenc pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ugyanakkor hozzátette: nem elsősorban a pápa látogatásra készülnek, de nagy megtiszteltetés, hogy eljön a záróünnepségre.

Dr. Osztie Zoltán, plébános, Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, Budapest: „Valójában az igazán lelkesítő és kegyelmi esemény az mégiscsak az Eucharisztikus Világ Kongresszus lesz. Tehát semmiképpen nem szeretnénk, hogy ha a pápalátogatás egyébként nagyon fontos eseménye elnyomná a tényleges történést, az pedig az Eucharisztikus Világ Kongresszus, az arra való több éves készület és maga a hétnek az eseménye.”

Dr. Osztie Zoltán elmondta, Vajdaságból többen ellátogatnak a rendezvénysorozatra. Mivel még többen nem látták a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia római kori feltárásait és a felújított altemplom részt, a délvidéki Keresztény Értelmiségi Kör zarándokcsoportja itt kezdi meg NEK-programsorozatát szeptemberben.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
Budapest
Ferenc pápa
lelki felkészülés

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.