Ugrás a tartalomra
MTI/Mónus Márton

Felvonták a nemzeti lobogót Budapesten

2020.08.20
08:39
2020.08.20
16:34
Forrás
MTI
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János magyar államfő, Orbán Viktor magyar kormányfő és Kövér László magyar házelnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját.

A lobogót a Himnusz hangjaira, a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel az augusztus 20-ai állami ünnepen a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A katonai tisztavatáson idén a Kossuth Lajos téren 79-en tették le katonai esküjüket. Benkő Tibor, magyar honvédelmi miniszter hozzájuk szólva kiemelte, elsődleges feladat, hogy követni és erősíteni tudjuk őseink példáját.

"A történelem már oly sokszor bebizonyította, hogy a szabadság az egyik legfontosabb, legértékesebb kincse az emberiségnek. A Magyar Honvédségnek és a magyar katonáknak készen kell állniuk ennek megvédésére."

MTI/Máthé Zoltán

A tisztavatást követően Áder János, magyar köztársasági elnök beszédében úgy fogalmazott, nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot.

"Ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák. Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep. Tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal. Egy ilyen, az ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is."

Áder János mellett Orbán Viktor is köszöntötte az új tiszteket. A magyar miniszterelnök beszédében egyebek között rámutatott, hogy ezer év tanulságából kiderült, hogy a magyar nép olyan nép, amely saját hazára vágyik, saját törvényei és szokásai szerint akarja berendezni életét.

nemzeti lobogó
katonai tiszteletadás
Áder János
Budapest
augusztus 20.

Most

14:03

Örömzenélés a Szabadkai Zeneiskolában

Véget ért az idei ZenÉSZ Zenei Tehetséggondozó Program. Az eseménysorozat keretében számos műhelymunkán vehettek részt diákok és tanárok egyaránt. A program zárásaként közös örömzenélést tartottak a Szabadkai Zeneiskolában.
13:49, Frissítve: 14:00

Folytatódnak a harcok a Közel-Keleten

Hajnalban is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin Hamász között. A Gázai övezetből rakétákkal támadtak, míg Izrael légicsapásokat mért a Hamász állásaira.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.