Ugrás a tartalomra

Halzl József-díjat adományozott Gulyás Gergelynek a Rákóczi Szövetség

2022.11.12
19:12
2022.11.12
19:19
Forrás
MTI
A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma, a szövetségért végzett elkötelezett munkája elismeréseként Halzl József-díjjal tüntette ki Gulyás Gergely, magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter munkáját.

A díjat, amelyet idén első alkalommal ítélt oda a kuratórium, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye adta át szombaton, a Rákóczi Szövetség által rendezett emlékkonferenciát követően Budapesten.

Az ünnepségen Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének munkásságát méltatva kiemelte, a 2020-ban elhunyt elnök közösségteremtő és közéleti tevékenységét, illetve a nemzet iránti szolgálatkészségét. 2020 novemberében bekövetkezett haláláig munkája és személyisége egyszerre formálta a nemzetpolitika szolgálatára létrehozott Rákóczi Szövetséget három évtizeden át.

Kozma Imre kiemelte: Gulyás Gergely már évek óta elkötelezetten támogatja a Rákóczi Szövetség munkáját, ezzel hozzájárul Halzl József örökségének megőrzéséhez.

Gulyás Gergely különleges megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, felidézte, hogy Halzl Józseffel, a Rákóczi Szövetség elnökével kiváló együttműködést alakított ki. Mint fogalmazott, a szövetség elnöke az egységes magyar nemzet ügyét szolgálta. Ezt a célt szolgálta akkor is, amikor erre volt politikai fogadókészség, és akkor is, amikor a kommunista diktatúrában kettős elnyomásban kellett élniük a határon túli nemzetrészeknek - fogalmazott.

Életművének legfontosabb üzenete, hogy pályát kell nyitni mindazoknak, akik tehetségesek és érdemesek arra - tette hozzá. "A Rákóczi Szövetség az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a magyar ifjúság legkiválóbb képviselői megkaphassák mindazt a szellemi útravalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy a következő években, évtizedekben is legyen erős magyarság a nyugati diaszpórában, a határon túli magyar közösségekben, és itt, az anyaországban is, hogy egységes magyar nemzetről beszélhessünk" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnökeként 1991-ben döntött az alapítvány létrehozásáról, annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség felvidéki tevékenységének megfelelő hátteret és alapot tudjon biztosítani. Az alapítvány kuratóriuma 2022-ben alapította meg a Halzl József-díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik Halzl József örökségéért és a Rákóczi Szövetség ügyéért kiemelt tevékenységet végeznek - hangzott el az ünnepségen.

A díjátadó előtt emlékkonferenciát rendeztek Magyar jelen és jövő a népszámlálások, a demográfia és a családpolitika tükrében témakörben.

Halzl József-díj
Gulyás Gergely
Rákóczi Szövetség

Most

07:27, Frissítve: 07:39

A nap, ami csak négyévente jön el: február 29

Február az év legfurcsább hónapja. Nemcsak azért, mert rövidebb a többinél, hanem azért is, mert négyévente az egész naptárt megbolondítja: februárban van ugyanis a szökőnap, hivatalosan a szökőév toldaléknapja.
07:14, Frissítve: 07:21

A haltenyésztés új irányvonalai

A klímaváltozás okozta vízhiány, a halbetegségek, valamint a madarak okozta károk keserítik a haltenyésztők mindennapjait – hallatszott el az ágazatban dolgozók nemzetközi konferencián Nagybecskereken.

Népszerű