Ugrás a tartalomra
MTI/Koszticsák Szilárd

Halzl József-díjat adományozott Gulyás Gergelynek a Rákóczi Szövetség

2022.11.12
19:12
2022.11.12
19:19
Forrás
MTI
A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma, a szövetségért végzett elkötelezett munkája elismeréseként Halzl József-díjjal tüntette ki Gulyás Gergely, magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter munkáját.

A díjat, amelyet idén első alkalommal ítélt oda a kuratórium, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye adta át szombaton, a Rákóczi Szövetség által rendezett emlékkonferenciát követően Budapesten.

Az ünnepségen Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének munkásságát méltatva kiemelte, a 2020-ban elhunyt elnök közösségteremtő és közéleti tevékenységét, illetve a nemzet iránti szolgálatkészségét. 2020 novemberében bekövetkezett haláláig munkája és személyisége egyszerre formálta a nemzetpolitika szolgálatára létrehozott Rákóczi Szövetséget három évtizeden át.

Kozma Imre kiemelte: Gulyás Gergely már évek óta elkötelezetten támogatja a Rákóczi Szövetség munkáját, ezzel hozzájárul Halzl József örökségének megőrzéséhez.

Gulyás Gergely különleges megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, felidézte, hogy Halzl Józseffel, a Rákóczi Szövetség elnökével kiváló együttműködést alakított ki. Mint fogalmazott, a szövetség elnöke az egységes magyar nemzet ügyét szolgálta. Ezt a célt szolgálta akkor is, amikor erre volt politikai fogadókészség, és akkor is, amikor a kommunista diktatúrában kettős elnyomásban kellett élniük a határon túli nemzetrészeknek - fogalmazott.

Életművének legfontosabb üzenete, hogy pályát kell nyitni mindazoknak, akik tehetségesek és érdemesek arra - tette hozzá. "A Rákóczi Szövetség az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a magyar ifjúság legkiválóbb képviselői megkaphassák mindazt a szellemi útravalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy a következő években, évtizedekben is legyen erős magyarság a nyugati diaszpórában, a határon túli magyar közösségekben, és itt, az anyaországban is, hogy egységes magyar nemzetről beszélhessünk" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnökeként 1991-ben döntött az alapítvány létrehozásáról, annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség felvidéki tevékenységének megfelelő hátteret és alapot tudjon biztosítani. Az alapítvány kuratóriuma 2022-ben alapította meg a Halzl József-díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik Halzl József örökségéért és a Rákóczi Szövetség ügyéért kiemelt tevékenységet végeznek - hangzott el az ünnepségen.

A díjátadó előtt emlékkonferenciát rendeztek Magyar jelen és jövő a népszámlálások, a demográfia és a családpolitika tükrében témakörben.

Halzl József-díj
Gulyás Gergely
Rákóczi Szövetség

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.
13:55, Frissítve: 16:03

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Népszerű