Ugrás a tartalomra
MTI/Komka Péter

Ismét megdőlt a melegrekord Magyarországon

2022.06.30
18:01
2022.06.30
22:05
Forrás
MTI
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai szerint Berettyóújfalun volt a legmelegebb.

A településen csaknem 40 fokot, egészen pontosan 39,6 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. A korábbi rekordot még 1950-ben Pécsen mérték, akkor 38,9 fok volt ezen a dátumon.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók.

Pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

A magyar országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.
 

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Olaszország több településén abszolút és június havi rekord dőlt meg. Hétfőn Rómában 40,7 fokig emelkedett a hőmérséklet. A városon kívül Tor Vergatánál 43,3 fokot regisztráltak.

A hőhullám Skandináviába is elért. A norvégiai Saltdalban 31,6 fokot mértek, a finnországi Vihti Maasoja városában a hőmérséklet 31,6 fokkal szintén júniusi rekordot döntött. Norvégia legnagyobb kikötővárosa, Tromsø – amely az Északi-sarkkörön túl található – 29,9 fokot ért el – szintén havi csúcsot ért el. Finnország legészakibb meteorológiai állomásán 30,6 fok lett közel 50 év után a trónbitorló, és a hőmérséklet-emelkedés még nem állt meg.

melegrekord
Magyarország

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.