Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

2021.09.23
15:02
2021.10.04
11:42
Forrás
Pannon RTV
A demográfia és a fenntarthatóság a központi témája az idei, IV. Budapesti Demográfiai Csúcsnak. A kétnapos tanácskozásnak a Várkert Bazár ad helyet.
MTI/Soós Lajos

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében a Várkert Bazárban. Novák Katalin kiemelte: a magyar kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez. „A demográfiai előrejelzések sokak számára ismertek. Ezek azonban csak előrejelzések. Ne felejtsük el, hogy a jövő a fiatalok kezében van. A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, ezek csak prognózisok, ezeket meg lehet változtatni, az erről való döntés ott van a magyar fiataloknál és az európai fiataloknál is, ahogy mindenhol a fiatalok kezében van.”

MTI/Koszticsák Szilárd

Az eseményen elsőként a szerb államfő szólalt fel. Aleksandar Vučić a magyar-szerb kapcsolatokról is beszélt. „Orbán Viktor miniszterelnök úr elég bátor volt ahhoz, hogy jobb kapcsolatot építsen ki a szerbekkel és Szerbiával, és ez nem volt mindig könnyű feladat. Mindkettőnknek voltak gondjaink, és ismerjük azokat a gondokat, amikkel a magyarok szembesültek a Trianoni békeszerződés után, és tisztában vagyok azzal, milyen nehéz múlttal rendelkezik mindkét ország.”

A demográfia kapcsán a szerb államfő elmondta, Szerbia elnéptelenedésének legfőbb oka az alacsony születési mutatókban keresendő, ezért fontosak azok az intézkedések, amelyek lassítják a népességcsökkenést - fogalmazott. Hozzátette, ha így folytatódik, 20 év múlva 5 millió lakosa sem lesz Szerbiának. Manapság a közösségi oldalakon több kedvelést kap a kedvenceinkről készült kép, mint az, amelyiken a gyerekeinkkel vagyunk - fogalmazott Aleksandar Vučić. „Olyasmiről beszélek most, amiről szinte tilos beszélni, és nyilván bírálatok fognak érni emiatt minden oldalról, de ellenőrizzék le önök maguk is, hogy igazam van, vagy sem. Ma már udvariatlanságnak számít az, ha a gyerekekről, a gyerekeinkről, a családi értékeinkről beszélünk, mert ezzel megsérthetünk, megbánthatunk valakit. Ugyanakkor rendben van az, ha azt meséljük el, milyen új frizurát csináltattunk a kedvencünknek. Nevethetnek rajtam, de én nem nevetek, én nagyon sajnálom, hogy ez így van.”

MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor beszédében külön köszöntötte a szerb államfőt és Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját is. A magyar miniszterelnök azt mondta, a Balkán jövője fogja meghatározni az európai biztonság jövőjét. Meg kell győznünk a brüsszelieket, hogy ne használják ezentúl ütközőzónának a Balkánt - emelte ki. „A Balkánra nem ütközőzónaként, hanem integrálódó térségként kell tekinteni. Szerbia és térsége nélkül Európa nem lehet teljes. Az elnök és miniszterelnök úr számíthatnak ebben a teljes támogatásunkra.”

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, "egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát". Orbán Viktor kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti. „Ezek a gondolatok és politikus gazdáik nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét. Alelnök úr, ezt talán Amerikában kevésbé fájdalmas, de itt, Európában, ahol ezer éves és kulturális alapokon álló nemzetek élnek, ez a migráció legfontosabb dimenziója. Itt, nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő pótolható gépekkel vagy áttelepített emberekkel, de itt, Európában, egy ország csak akkor működik, ha tagjai a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak, és azonos alapokon állnak. Ha ez nincs, Európában egy ország és egy nemzet menthetetlenül szétesik, ez csak idő kérdése.”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját. Ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni - mondta. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket - hangoztatta a magyar miniszterelnök.

Közös nyilatkozatot írtak alá a családok támogatásáról a résztvevő állam- és kormányfők a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson - jelentette be Novák Katalin. A magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, Európa demográfiai megújulását, fenntarthatóságát, jövőjét a családok megerősítésében és támogatásában látjuk. Novák Katalin később a Facebook-oldalán kiemelte: a dokumentummal elkötelezik magukat, hogy hatékony családpolitikával segítik a gyermekvállalást, a fiatalok családtervezési céljainak megvalósulását, ösztönzik a méltányos béreket és a munkát biztosító munkaalapú gazdaság fejlesztését.

Budapesti Demográfiai Csúcs
megnyitó
Novák Katalin

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű