Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Két hét múlva kezdődik a mohácsi busójárás

2023.02.02
11:07
Forrás
MTI, VM4K
Hetven busócsoport, több mint kétezer maskarás búcsúztatja a telet a két hét múlva kezdődő mohácsi busójáráson.

A február 16. és 21. között zajló rendezvényen tizenöt helyszínen, kétszáz programot kínálnak a szervezők. A busójárás leglátványosabb programjait azonban, a tradíciónak megfelelően, az idén is farsangvasárnapon tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén. Ráhangolódásként a szabadkai VM4K-ban ma busó bemutatót tartanak. A busómaszk-faragás fortélyairól és a busójárás történetéről Rosta Endre népi iparművészt, a mohácsi Busóudvar igazgatóját kérdezi 19.00 órától a VM4K Klubhelyiségében dr. Silling Léda néprajzkutató. Az ismeretterjesztő, szórakoztató eseményen Rosta Endre saját készítésű busóálarcait is megtekinthetik a részvevők. A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött.

busójárás
Mohács
VM4K

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.