Ugrás a tartalomra
Tanjug via AP/Zoltan Mathe/MTI

Kiemelték a Hableány turistahajót

2019-06-11
15:01
2019-06-12
09:11
Forrás
Pannon RTV
A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Hét utast sikerült kimenteni a baleset után és nem sokkal később hét halálos áldozatot is megtaláltak, az elmúlt napokban pedig a Duna különböző szakaszain további áldozatokra bukkantak. Négy személy holttestét ma, a hajóroncs kiemelésekor találták meg. További négy embert pedig továbbra is eltűntként kezelnek.

A Hableányt kora reggel kezdték kiemelni a Duna mélyéről. A Margit hídnál a mentést négy szakaszban végezték a szakemberek.

A hétórás mentést követően pedig a Clark Ádám úszódaru letette a Hableány kiemelt roncsát arra az uszályra, amelyen elszállítják a hajó maradványait. A szakemberek ezután kezdenek majd hozzá a roncs teljes kivizsgálásához.

A hajótestből négy holttestet emeltek ki, azonosításuk folyamatban van. Gál Kristóf, a magyar Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, vélhetően a halottak között van az az elhunyt kislány is, aki a hajón utazott, valamint a hajó magyar kapitánya. A rendőrség megduplázta a kutatásban résztvevők létszámát, hogy a továbbra is eltűntnek nyilvánított négy személyt mielőbb megtalálják.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín – mondta Georg Spöttle az M1 aktuális csatornán. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, a roncsból meg lehet pontosan állapítani, hogyan történt az ütközés. A kis turistahajóval összeütköző Viking szállodahajó ukrán kapitányát korábban már letartóztatták.

Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő: „A bíróság vizsgálja az ügyet, hogy történt-e bűncselekmény. Őrizetbe vették a hajó kapitányát, tehát úgy kell tekinteni erre, mintha bűncselekmény történt volna. Értelemszerűen ilyenkor az az elsődleges, hogy kiemeljék az elhunytakat. Második pedig, hogy megállapítsák, hogy pontosan hogyan történt az ütközés.”


A kiemelt hajóroncsot a csepeli szabadkikötőben hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség munkatársainak bevonásával vizsgálják majd meg.

Hableány

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.