Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre

2020-11-26
10:56
Forrás
Elobolygonk.hu
Egy pályázat keretében a természetvédelmi szakemberek Pest megye több pontján végeznek gyep- és erdőhelyreállító munkákat, melyek alapját az özönnövények elleni küzdelem jelenti.

Schneider Zoltán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektmenedzsere elmondta: miután évtizedekkel ezelőtt abbamaradt az érintett területek hasznosítása, korábban jellemzően legeltették őket, elindultak azok az erdősülési folyamatok, melyek az özönnövények térhódításának kedveztek. A fásszárúak tekintetében a keskenylevelű ezüstfa, a fehér akác, a mirigyes bálványfa és a nyugati ostorfa, a lágyszárú fajok közül pedig a selyemkóró terjedése okozza a legtöbb gondot. Schneider Zoltán hangsúlyozta, a megfelelő beavatkozással akár 100 hektáros gyep-, illetve erdőterület is helyreállítható, ugyanakkor a nyomon követés a munkák végeztével is fontos. A készenlétre országos szinten szükség van, hiszen a klíma változása és a globalizáció következtében Magyarországon is egyre-másra vernek gyökeret a távoli földrészekről származó új fajok.

özönnövények
veszély
gyep
őshonos
élőhely
természetvédelmi

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.
08:46, Frissítve: 11:22

Szerbiában megkezdődött a tömeges oltás

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinnációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.
08:29

Több falugazdászra lenne szükség Vajdaságban

Jelenleg húsz falugazdász és egy őket koordináló falugazdász dolgozik, így a tartomány magyarlakta vidékének 85–90 százaléka le van fedve, azonban ezt a számot bővíteni kellene - nyilatkozta évértékelő beszédében Nagy Miklós.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.