Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Közös adománygyűjtés a háború elől menekülőknek

2022.03.06
14:46
2022.03.06
17:55
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség együttműködve a Caritas szabadkai szervezetével, holnaptól gyűjtést szervez a háború elől menekülők megsegítésére.

Már másfél millióan menekültek el a háború elől Ukrajnából. Mivel az orosz-ukrán háború a kárpátaljai honfitársainkat is érinti, a szabadkai Caritas úgy gondolta, be kell kapcsolódnia a segítségnyújtásba, mondta Paskó Csaba, a szervezet szabadkai elnöke.

„Amikor milliók kényszerülnek elhagyni a saját lakóhelyüket, befogadótáborokba érkeznek, és itt ne felejtsük el, hogy a honfitársainkról, a Kárpát-medencei magyarokról is szó van, akkor úgy érezzük, és úgy gondoljuk, hogy segítenünk kell. Ebben a Vajdasági Magyar Szövetséggel partnerként lépünk fel. Tehát nyilván a Szabadkai Egyházmegyének lesznek pénzbeli gyűjtései, de élelmiszer, száraz élelmiszer.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ez az, amire leginkább szükség van. Célszerű tehát konzerveket, tartós élelmiszert, édességet, tisztálkodási szereket, vitaminokat és pelenkákat adományozni. Fontos, hogy most ne adományozzanak vizet, gyümölcsöt, ruhákat és takarókat, mert ezek megnehezítik a szállítást, illetve a gyümölcs megromolhat, mire a rendeltetési helyére ér - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Egy nemzeti összefogásnak válunk a részeseivé, a nemzeti összefogás célja pedig, hogy elsősorban a kárpátaljai magyarokon segítsünk, de mindazokon, akik rászorultak az ukrajnai háború következményeképpen, illetve annak orvoslásaként. Egy olyan akciót indítottunk, amely csatlakozik a Híd a Kárpátaljához nagy magyar akcióhoz.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Több mint hatvan helyszínen folyik majd Vajdaság-szerte az adománygyűjtés. A cégek, vállalkozók és magánszemélyek pedig pénzügyi adományt is befizethetnek a Caritas erre a célra létrehozott számlájára.

A gyűjtési akció március 7. és 13. között tart, az összegyűjtött adományokat a Katolikus Karitász használja fel a menekültek ellátására Magyarország és Ukrajna területén.

Pásztor István
Caritas
adománygyűjtés

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.