Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Közös adománygyűjtés a háború elől menekülőknek

2022.03.06
14:46
2022.03.06
17:55
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség együttműködve a Caritas szabadkai szervezetével, holnaptól gyűjtést szervez a háború elől menekülők megsegítésére.

Már másfél millióan menekültek el a háború elől Ukrajnából. Mivel az orosz-ukrán háború a kárpátaljai honfitársainkat is érinti, a szabadkai Caritas úgy gondolta, be kell kapcsolódnia a segítségnyújtásba, mondta Paskó Csaba, a szervezet szabadkai elnöke.

„Amikor milliók kényszerülnek elhagyni a saját lakóhelyüket, befogadótáborokba érkeznek, és itt ne felejtsük el, hogy a honfitársainkról, a Kárpát-medencei magyarokról is szó van, akkor úgy érezzük, és úgy gondoljuk, hogy segítenünk kell. Ebben a Vajdasági Magyar Szövetséggel partnerként lépünk fel. Tehát nyilván a Szabadkai Egyházmegyének lesznek pénzbeli gyűjtései, de élelmiszer, száraz élelmiszer.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Ez az, amire leginkább szükség van. Célszerű tehát konzerveket, tartós élelmiszert, édességet, tisztálkodási szereket, vitaminokat és pelenkákat adományozni. Fontos, hogy most ne adományozzanak vizet, gyümölcsöt, ruhákat és takarókat, mert ezek megnehezítik a szállítást, illetve a gyümölcs megromolhat, mire a rendeltetési helyére ér - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

„Egy nemzeti összefogásnak válunk a részeseivé, a nemzeti összefogás célja pedig, hogy elsősorban a kárpátaljai magyarokon segítsünk, de mindazokon, akik rászorultak az ukrajnai háború következményeképpen, illetve annak orvoslásaként. Egy olyan akciót indítottunk, amely csatlakozik a Híd a Kárpátaljához nagy magyar akcióhoz.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Több mint hatvan helyszínen folyik majd Vajdaság-szerte az adománygyűjtés. A cégek, vállalkozók és magánszemélyek pedig pénzügyi adományt is befizethetnek a Caritas erre a célra létrehozott számlájára.

A gyűjtési akció március 7. és 13. között tart, az összegyűjtött adományokat a Katolikus Karitász használja fel a menekültek ellátására Magyarország és Ukrajna területén.

Pásztor István
Caritas
adománygyűjtés

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.