Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben

2023.03.31
13:06
2023.03.31
16:44
Forrás
Pannon RTV
Kulturális örökségeink egyre nagyobb veszélyben vannak a szakemberek szerint. A Magyar Nemzeti Múzeum konferenciát szervezett A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben címmel.

L. Simon László, az intézmény főigazgatója három fő problémát nevezett meg, amelyek miatt szükségesnek tartotta az esemény megtartását. Szerinte a törökországihoz hasonló váratlan természeti katasztrófák, az egyre agresszívabb klímaaktivisták és a közelünkben zajló háború azok, amelyek a legnagyobb veszélyt jelenthetik. Úgy véli, közel sincs eléggé felkészülve a magyar múzeumi rendszer az említett kihívásokra.

„Minthogy ezzel a három, a háborús, a természeti katasztrófa és a politikai anarchisták által okozott károkkal nap mint nap szembesülhetünk, nem beszélve arról, hogy a tegnap esti híradásokban, meg a ma reggeli híradásokban milyen képeket láttunk Párizs utcáiról. Tehát azok, akik baseballütővel verik szét a belvárost, azok számára nemcsak a kirakatok nem szentek, nem csak műemléki épületek nem szentek, hanem a múzeumok sem. Tehát a mi közös európai értékeink nem szentek, tehát bármi előfordulhat, láthatjuk. Annak érdekében, hogy mi erre a legjobban felkészültek legyünk és középtávon a kormányzat számára is stratégiai javaslatokat tudjunk megfogalmazni, ahhoz az első és nagyon fontos lépés a mai konferencia. Ezért vagyunk itt, hogy felmérjük mit tudunk, hogy mivel kell szembenéznünk és hogyan kell erre reagálnunk.”

kulturális örökség
kulturális örökség védelme
krízishelyzet
kulturális örökség védelme krízishelyzetekben

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű