Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lengyelország és Szlovákia után Magyarországon is megjelent a madárinfluenza

2020-01-15
10:29
Forrás
MTI, nebih.gov.hu
Eddig két megyében, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyében mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vírus jelenlétét.

Komár-Esztergom megyében először egy pulykákat tartó gazdaságban jelent meg a betegség. A hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 53.500 pulykát számoltak fel.

A Nébih laboratóriuma madárinfluenza jelenlétét igazolta tegnap Hajdú-Bihar megye egyik kacsatartó gazdaságában is. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Az országos főállatorvos Magyarország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán egyébként eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók - írja az MTI.

A H5N8 vírustörzs először 2014 novemberében jelent meg Európában. Magyarországon utoljára 2016/17-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt Magyarországon.

Magyarország
madárinfluenza
baromfi
betegség
vírus

Most

17:51

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök telefonon beszélt Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
16:47, Frissítve: 16:54

Városnapot ünnepelt Zombor

Az önkormányzat által szervezett központi rendezvényen egyebek között az első zombori rendezett park létrehozásáról emlékeztek meg, valamint a zombori Énekes Társaság történetét is bemutatták.

Népszerű

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.