Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lengyelország és Szlovákia után Magyarországon is megjelent a madárinfluenza

2020-01-15
10:29
Forrás
MTI, nebih.gov.hu
Eddig két megyében, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyében mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vírus jelenlétét.

Komár-Esztergom megyében először egy pulykákat tartó gazdaságban jelent meg a betegség. A hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 53.500 pulykát számoltak fel.

A Nébih laboratóriuma madárinfluenza jelenlétét igazolta tegnap Hajdú-Bihar megye egyik kacsatartó gazdaságában is. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115.000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték.

Az országos főállatorvos Magyarország teljes területén elrendelte a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán egyébként eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók - írja az MTI.

A H5N8 vírustörzs először 2014 novemberében jelent meg Európában. Magyarországon utoljára 2016/17-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt Magyarországon.

Magyarország
madárinfluenza
baromfi
betegség
vírus

Most

18:19

Tizedszer döntős Đoković Rómában

A világelső két játszmában, 7:5, 6:3-re győzte le a norvég Casper Ruudot a római salakpályás ATP 1000-es tenisztorna elődöntőjében, így bejutott a hétfői fináléba.
17:12, Frissítve: 17:56

Két keréken Temerinben

Az autómentes világnap alkalmából Temerin Község Idegenforgalmi Szervezete kerékpártúrát szervezett Járek központjától a falu határában található Antero tanyáig.
15:33, Frissítve: 18:48

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Népszerű