Ugrás a tartalomra

Magyarországon és a határon túl is tartanak megemlékezéseket

2022.10.22
07:42
Forrás
MTI
A műegyetemi megemlékezésekkel kezdődnek ma az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei Budapesten.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából kétnapos ünnepi rendezvénysorozat várja az érdeklődőket.

Ma délután 2 órakor hagyományosan megkoszorúzzák a Műegyetem épületénél az 1956-os emlékművet. Délután három órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet, ugyanezen a helyszínen.


A hagyományos fáklyás emlékmenet délután 4 órakor indul a Műegyetemtől. Az útvonal: Műegyetem–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Casino–Ybl Miklós tér–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér. Délután 5 órakor Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet a Bem téren.
18:25-től egészen este 11 óráig fényfestés lesz a Külügyminisztérium épületén.
Szombaton és vasárnap a Külügyminisztérium épülete mellett a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén és a Terror Háza épületén is fényfestés lesz.

Vasárnap ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a programsorozat reggel 9 órakor a Kossuth téren. A Szent Korona délelőtt tíz órától egészen délután négyig látogatható az Országházban. Az érdeklődők a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is megtekinthetik.


Délelőtt fél 11-től adják át Zalaegerszegen a Mindszentyneumot. Az ünnepélyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.
 

Vasárnap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, és gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál.
Nemzeti ünnepünkön a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. A pontos információkért érdemes felkeresni a kiválasztott múzeum weboldalát vagy közösségi oldalát.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés
56-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.