Ugrás a tartalomra
Tanjug/ICTY via AP

Öngyilkos lett Slobodan Praljak

2017.11.29
16:58
2017.11.30
12:54
Forrás
Tanjug, MTI
A három volt boszniai horvát vezetőt immár jogerősen súlyos börtönbüntetésre ítélték a muszlimok ellen a délszláv háború idején elkövetett etnikai tisztogatások miatt.

Kórházba szállítása után meghalt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, miután állítása szerint mérget ivott a hágai Nemzetközi Törvényszék szerda délelőtti ítélethirdetésén - erősítette meg az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság. A bírói testület este közleményt adott ki, megerősítve azokat az értesüléseket, amelyek szerint belehalt a mérgezésbe a nyugalmazott tábornok.

Mint tudatták, az ülés berekesztését követően azonnali orvosi ellátásban részesítették a 72 éves férfit, akit ezután egy közeli kórházba szállítottak, de már nem sikerült megmenteni.

A bíró Jean Claude Antonetti éppen felolvasta a másodfokú ítéletet, mellyel megerősítették a nyugalmazott tábornokra első fokon kiszabott 20 éves börtönbüntetést, amikor Praljak azt kiáltotta, hogy "nem vagyok háborús bűnös", és kiitta az ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. Az ülést azonnal berekesztették.

Slobodan Praljak 1945. január 2-án született a boszniai Čapljinaban. 1970-ben szerzett diplomát a zágrábi műszaki egyetemen, 1971-ben a zágrábi bölcsésztudományi karon, 1972-ben pedig a színművészeti és filmakadémián. A délszláv háborúig színházi rendezőként dolgozott Zágrábban, Eszéken és Mostarban, valamint több filmet és dokumentumfilmet is rendezett. 1991-ben önkéntesként csatlakozott a horvát fegyveres erőkhöz és vezérőrnagyi rangot szerzett, majd 1993-ban a boszniai horvát védelmi tanács vezérkari főnökévé választották. A hágai törvényszék 2006-ban kezdődő pere óta Praljak - munkatársai segítségével - 18 könyved adott ki, amelyben dokumentálta és elemezte a horvát és a boszniai háborút.     

Nem maradt el Zágráb reakciója az üggyel kapcsolatban. Andrej Plenković horvát kormányfő késő délutánra sajtótájékoztatót hívott össze, Kolinda Grabar-Kitarović államfő pedig megszakította hivatalos izlandi útját és hazautazott. A horvát parlament a szerdai napra beszüntette plenáris ülését. A képviselőket megdöbbentette Praljak esete, de egyöntetűen elutasítják a bíróság másodfokon is megerősített jogerős ítéletét, miszerint Horvátország agressziót követett el Boszniával szemben. Az ítélet szerint Horvátország akkori vezetői felelősek a csoport által elkövetett bűncselekményekben. 

hágai Nemzetközi Törvényszék

Most

Népszerű