Ugrás a tartalomra
Facebook/Potápi Árpád János

Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei felhívásai

2021.06.09
12:43
2021.06.09
17:10
Forrás
Pannon RTV
Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei felhívásai - jelentette be Potápi Árpád János budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, a határon túli területeken a magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató, a magyar iskolaválasztást ösztönző programban azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak vagy választható tantárgyként tanulják a magyart.

A támogatást a Kárpát-medence országaiban élő magyarok igényelhetik. A felhívások a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján érhetők el. Két újdonság is van az idei programban - mondta el Potápi Árpád János. Fő újdonságának nevezte azt, hogy az eddigi jelképes, a felsőoktatásban tanulóknak járó 2800 forint értékű hallgatói támogatás emelkedik.

Potápi Árpád János kiemelte: „Úgy döntöttünk, hogy az idén ősztől ezt 22400 forintra emeljük, tehát azt tudjuk mondani, hogy az óvodásoktól gyakorlatilag a diplomáig ezt az összeget fogják megkapni a magyar tannyelvű oktatásban részt vevő fiatalok, illetve gyerekek. A másik ilyen újdonsága a programnak, ahogy nyitottunk felfelé, megpróbálunk nyitni lefelé is. Egyre több bölcsődének az építését, létrehozását támogattuk az elmúlt esztendőkben. A bölcsisek felé is szeretnénk ezt kiterjeszteni, és innentől kezdve mondhatjuk azt, hogy a bölcsődétől egészen a diplomáig a magyar tannyelvű oktatásban részt vevő gyerekeket, fiatalokat támogatja a magyar kormány.”

Szülőföldön Magyarul
Potápi Árpád János

Most

10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.
08:57, Frissítve: 09:30

Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.
08:51, Frissítve: 09:54

Széchenyi és a szabadság

Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.