Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Migránsgettóvá vált Bihać

2018-11-15
15:41
2018-11-15
17:20
Forrás
Pannon RTV
A helyiek a hétvégére tüntetést is szerveznek annak érdekében, hogy a bevándorlókat a településen kívül helyeztessék el a hatóságok. Szombatra jelentettek be nagyobb megmozdulást a városban.

Bihaćon a bevándorlók szinte mindenhol jelen vannak. A helyiek közül emiatt sokan nem érzik magukat biztonságban a saját városukban.

Bihaći lakos:
„- Egy jobb megoldást kellene találni erre, hogy a jelenlétük ne okozzon problémát a város polgárainak és normális körülmények között tudjunk sétálni a városunkban.
- Úgy gondolja, hogy most nem mozoghatnak normális körülmények között a városban?
- Félünk. Kényelmetlenül érezzük magunkat.”

A polgárok szerint a migránsok jelenléte miatt a helyi bűnözők is szabadabban tevékenykednek. Bihaći lakos: „A szomszédságban történt egy betörés, de nem vagyok biztos benne, hogy ők tették. Lehet, hogy a helyi bűnözők használják ki a jelenlétüket arra, hogy igazolják a saját tetteiket. De voltak köztük is olyanok, akik betörtek valahova.”

A Bihaćba vonattal érkező migránsokat egy ideje autóbuszokkal visszaszállítják Szarajevóba. Sokan közülük ezért inkább gyalog jutnak el a településre.

Bihaćon tartózkodó migráns: „Nem akarunk visszamenni Szarajevóba. Mi nem Szarajevóba jöttünk, hanem Európába akarunk menni. Oda akarunk menni. Nem akarok itt maradni.”

A helyi városvezetés szerint a bevándorlók miatt kialakult helyzetre sürgősen hatékony megoldást kell találni. Davor Župa, elnök, bihaći VKT, Bosznia-Hercegovina: „A helyzetet tovább rontja a hideg, a téli napok érkezése, amikor is ezek az emberek, gondolok itt azokra is, akiknek nincs büntetett előéletük és nincsenek bűnözői hajlamaik, a túlélés miatt kénytelenek lesznek tüzelőfát, ételt lopni. Ha ez a helyzet nem lesz megoldva, tovább komplikálódik majd.”

A helyiek legközelebb szombaton tüntetnek a kialakult helyzet miatt Bihać központjában. Néhány szülő kijelentette, nem küldi iskolába vagy óvodába a gyerekeket mindaddig, amíg meg nem ér véget a jelenlegi, szerintük áldatlan állapot.

migráns
Bosznia
Bihać

Most

22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.