Ugrás a tartalomra
A kiállítás plakátja
ludwigmuseum.hu

A neoavantgárd Szabadka Budapesten

2019-09-13
07:31
2019-11-14
11:50
Forrás
MTI
A vajdasági neoavantgárd mozgalmat bemutató kiállítás nyílt meg Budapesten.

A Ludwig Múzeum csaknem 500 műtárgyon keresztül mutatja be az ötven éve megalakult szabadkai Bosch+Bosch csoport munkásságát. A 70-es évek elején működő művészcsoport arculatára jelentős mértékben rányomta bélyegét a határváros kettős kulturális identitásának és nyelvhasználatának tudata. A Bosch+Bosch tolmácsolta a korai magyar avantgárd nemzetközi értékeit a délszláv térség felé, miközben ez utóbbi kortárs törekvéseiről a magyarországi művészeti társadalom felé tudósított. Közvetítő szerepét a hét éves fennállása alatt mindvégig küldetésként értelmezte - áll a Ludwig Múzeum méltatásában.

A válogatás november 17-ig látható a Ludwig Múzeumban, majd horvátországi, szerbiai és csehországi helyszíneken is bemutatkozik.

A kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum a Vajdasági Baráti Egyesülettel közösen Busszal a múzeumba címmel oktatási projektet is szervez, amelynek keretében több száz vajdasági középiskolás és egyetemista budapesti látogatását teszi lehetővé.

 

Szabadka
művészet
Ludwig Múzeum
Budapest

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.