Ugrás a tartalomra
Facebook/Orbán Viktor

Rendkívüli jogrend lép érvénybe éjféltől Magyarországon

2020.11.03
20:06
2020.11.03
20:14
Forrás
Pannon RTV
Ezt saját Facebook-oldalán jelentette be Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök elmondta, a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában másfélszer annyi a fertőzött, mint Magyarországon. Ez azért fontos, mert Magyarország 5-7 nappal követi Ausztriát, ha ez így lesz, akkor decemberre a kórházak elérik a teljesítőképességük határát. Hangsúlyozta, gyors cselekvésre van szükség. Magyarországon a szórakozóhelyek bezárnak, éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lesz érvényben.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A kormány úgy döntött, hogy ma éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg. Ma újabb döntéseket is hoztunk a kormányülésen. Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban, csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be, be fogják zárni. Azonnal be fogják zárni. Ugyanis, aki nem tartja be a szabályokat, nem tartja a védőtávolságot, nem hord maszkot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja. Az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyen egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni. Ezért javaslatukra úgy döntöttünk, hogy a szórakozóhelyeket bezárjuk, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozást léptetünk életbe, ami azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie. A zsúfoltság mérséklése érdekében, mármint a tömegközlekedési eszközökön, reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltünk el, és újra ingyenessé tettük a parkolást. Az orvosok bérét megemeljük, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, lélegeztetőgépek tekintetében pedig világelsők vagyunk. Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalúan végzik a munkájukat, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket. Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég. A végső megoldás ugyanis a vakcina. De a vakcina már látótávolságon belül van, ki kell tartani. Addig kell kitartani, míg a vakcina meg nem érkezik. Tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is. A helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog.”

rendkívüli jogrend
maszk
kijárási korlátozás
járvány
koronavírus
Orbán Viktor

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű