Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Szentendre népszerű a magyar turisták körében

2021.07.28
14:00
2021.07.28
18:59
Forrás
Pannon RTV
Nem csak a magyar főváros turizmusára volt negatív hatással a koronavírus-járvány. A környező települések is megérezték a látogatók hiányát.

Ilyen többi között a Budapesttől pár kilométerre található Szentendre is. Itt azonban a járványhelyzet ellenére magyarországi és külhoni magyar turistából idén sincs hiány.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A Dunakanyar kapujában, a Szentendrei szigettel szemben elhelyezkedő 29 ezer fős településre az év minden szakában érkeznek a turisták. Egyrészt azért is, mert Budapest irányából könnyen megközelíthető autóval, hévvel, autóbusszal, vagy akár sétahajó-járatokkal. Nagyné Anikó szerint azonban ami igazán vonzza a turistákat az a település művészete, kultúrája, hangulatos kis utcái, éttermei és látnivalói.

Nagyné Anikó, turista, Debrecen: „Olyan három héttel ezelőtt jártam itt csoporttal, de nem volt sikeres a látogatás, tehát nagyon rövid volt az idő, hogy mindent végignézzünk, és most úgy döntöttem, hogy egyedül is eljövök és megnézem azt, amit akkor kihagytam, illetve nem láttam.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A magyarországi szerb ortodox egyház püspöki széktemploma is az egyik kedvence a turistáknak.

Rózsa Ferenc, turista, Erdély:
„- Tüzetesebben a plébániatemplomot néztük meg, ott egy hölgy részletesen mesélt Szentendre történetéről, múltjáról, a plébániatemplomról. Tetszik igen, szép helyen vagyunk.
- Mit néznek még meg?
- Még mindenképpen lemennénk a Duna partjára megnézni a Szigetet, nevezetességeket, esetleg még egy múzeumot megnéznénk.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Szentendrén a turistáknak az édességhiánytól sem kell tartaniuk. Rengeteg cukrászda fogad bennünket a főtérre vezető úton. Köztük van, egy olyan helyi cukrászda is, ami már 1954 óta működik és ahol még mindig hagyományos módon főzik a fagyit. Osztár Zoltán tulajdonos is azonban arra panaszkodott, hogy a tavalyi járványhelyzet után nem volt könnyű fenntartani a cukrászdát.

Osztár Zoltán, vendéglátós, Szentendre:
„- Jelen pillanatban a helyi, úgymond a magyar emberekre vagyunk ráhangolódva, és azokat próbáljuk megfogni és megtartani és minden jóval ellátni.
- Honnan érkeznek?
- Legtöbbször Magyarország több, olyan üdülővárosából, ahol még szentendrei illetőségűek az emberek. Jönnek, körülnéznek, felfedezik Szentendrét, Budapest annyira nem vonzó nekik. Azt mondták a igazából a Duna kanyari rész az sokkal szebb.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Szentendre a jó fekvésének is köszönheti azt, hogy sok turista ellátogat a településre.

Lőrincz Ágnes, a Szentendre és Térsége TDM és Tourinform iroda vezetője:
„-A pandémia egyrészt jót tett Szentendrének abból a helyzetből adódóan, hogy sokkal több belföldi turistánk van, és sokkal több érdeklődőnk van Magyarországról, mint korábban. A kis magán szálláshelyeink is mindig tele vannak és jó érdeklődést látunk folyamatosan.
- A vendéglátósokat hogyan érintette az elmúlt időszak?
- Mindenkinek nyilván nagyon kellett törekedni, hogy hogyan találjon ki új ötleteket, amikkel vonzza az ideérkezőket. Szerintem nagyon sokan újragondolták és egyre sikeresebben tudnak alkalmazkodni ehhez az új helyzethez.”

Magyarországi és külhoni magyar turistából nincs hiány Szentendrén, ami problémát okoz az a külföldi turisták hiánya. Jelenleg a vendéglátósok abban reménykednek, hogy ha idén nem is, jövőre több turista érkezik a külföldi országokból.

Szentendre
turizmus
járvány
pandémia
koronavírus-járvány

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 10:01

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű