Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó: az európai országoknak nem kellene úgy tenniük, mintha nem akarnának jó kapcsolatot Kínával

2020-05-29
19:06
2020-05-29
19:12
Forrás
MTI
Egyetlen európai országnak sem kellene úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt abban, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Kínával - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Az Európai Unió külügyminisztereinek az EU és Kína kapcsolatáról szóló online tanácskozás után Szijjártó azt írta: Itt lenne az ideje az őszinte és egyenes beszédnek, világosan látszik ugyanis, hogy amikor kínai beruházásokért, exportlehetőségekért versenyzünk, a többi európai országgal versenyzünk, csakúgy, mint a lélegeztetőgépek és más egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzésekor.

Magyarország támogatja, hogy - amennyiben ez szolgálja az érdekeit - az Európai Unió és Kína között létrejöjjön egy beruházásvédelmi egyezmény, a kettős mércét viszont elutasítja - emelte ki.

A miniszter szerint az európai szabályozások és nyilatkozatok nem szolgálhatják azt a célt, hogy nagy nyugat-európai országok gazdasági és piaci hátrányokat okozzanak a kis európai országoknak a Kínával folytatott gazdasági együttműködésben.

Az Európai Unió és Kína közötti 700 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom alig több mint 10 százalékát bonyolítják a közép-európai országok - tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a kettős mércét tehát visszautasítjuk, és végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is maguk mögött hagyják a képmutatást" a Kínával kialakított kapcsolatok tekintetében.

Sok tízmilliárd dollárnyi beruházás és sok tízmilliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le ők is a kínaiakkal - írta a miniszter.

Szijjártó Péter
Kína
Magyarország

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.