Ugrás a tartalomra

Pályázók és pályáztatók - a szovátai konferencia tapasztalatai

2018-11-12
17:27
A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én, Székely-Sóvidék fővárosában.

A szimpóziumon a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői személyesen találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. A jeles eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

„A nagypályázatos konferencia iránt jelentős volt az érdeklődés Erdélyben. Nem véletlen, mivel az esemény segítséget nyújtott a pályázóknak abban, hogy értesüljenek a területet érintő, jövőbeni pályázati tervekről, segítséget kapjanak a jobb pályázatok elkészítéséhez és a problémamentes elszámoláshoz. A plenáris előadásokon az előadók hangsúlyozták, hogy a népi kultúra külhoni közösségei számára is fontos források nyíltak meg működésükhöz, terveik megvalósításához. A tanácskozás szakemberei ezeket a lehetőségeket foglalták össze részletesen.

A száztíz erdélyi civil szervezetből delegált mintegy kétszázhatvan fős hallgatóság erősen szóródott, a résztvevők palettája a kis létszámú közösségektől a jelentősebb ernyőszervezetekig terjedt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebb szervezeteknek pályázat-figyelő apparátusuk is hiányzik, és még nagyobb rutint kell szerezniük a pályázatok írása, elszámolása területén. A nagyobb szervezetek már jártassággal rendelkeznek, s tapasztalataikat – megkeresésük esetén – gyakran meg is tudják osztani az említett kisebb közösségekkel.

A legnagyobb érdeklődés az elmúlt évben nyílt új forrás, a Csoóri Sándor Alap iránt nyilvánult meg, a tavalyi meghívásos rendszerben nagyon sok szervezet kapott belőle támogatást, idén viszont a közösségek már élhettek a pályázat lehetőségével. Az előbb említett rutin hiánya miatt tapasztalhattuk viszont, hogy jóllehet, a pályázati összegek növekedtek, a pályázók száma azonban csökkent. Így az e találkozón szerzett információk egyben a pályázók bátorítására is szolgálhattak.

A délutáni workshopon a Csoóri Sándor Alapról és a Nemzeti Tehetség Programról, a Nemzeti Kulturális Alap, és a Bethlen Gábor Alap adta lehetőségekről, gyakorlati tudnivalókról tartottunk konzultációt. A rotációs rendszerben szervezett műhelymunkán minden résztvevő megfordult. Elsősorban a pályázati elszámolásokról hangzottak el kérdések, ez abból adódott, hogy a két országnak – a szervezetekre vonatkozó – pénzügyi szabályozása eltérő, s már a fogalmak értelmezése sem egységes. Az érdeklődők részletes tájékoztatást kaptak a csatolandó dokumentumokról, az elszámolások bizonylatairól.
Az egynapos tanácskozást nagyon hasznosnak tartom, s reményeim szerint közvetlen eredményei már a jövő évi pályázatoknál mutatkozhatnak.”

A konferencia részletes programja a www.hagyomanyokhaza.hu honlapon érhető el.

 

Szováta
konferencia
pályázat

Most

09:51, Frissítve: 09:58

Bemutatkozott a The Spark zenekar Palicson

Palicson a Magyar Művelődési Központban mutatkozott be a huszonévesekből álló The Spark zenekar. Az együttes egy órás műsorral készült, a járványhelyzet miatt azonban alig volt látogató.
08:48

Két igazi nyári nap áll előttünk

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma elérheti a 33 fokot is. Szombaton még nagyobb kánikulára van kilátás gyenge és mérsékelt széllel. Ekkor 32-34 fok között lesznek a hőmérsékleti maximumok.
08:30

Ma ülésezik az MNT

Ma 10 órától ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az ülésen vélhetően 55 napirendi pontot vitatnak meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.