Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Szűz Mária a magyar nemzet védelmezője már ezer éve

2019.12.19
12:41
2019.12.19
17:17
Forrás
Pannon RTV
Ünnepséggel zárták szerda délután a 2015-ben elindított Boldogasszony kiállítássorozatot a magyar Országházban Budapesten.
Pannon RTV/Lavro Ferenc

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vándorkiállítása a Kárpát-medence és a diaszpóra 55 kortárs magyar művészének Szűz Máriáról készített alkotását gyűjtötte egybe.

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A tárlat az elmúlt négy évben látható volt Magyarországon, a határon túli magyarok lakta területeken, Lengyelországban, Rómában és Brüsszelben is. Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrások minisztere az ünnepségen kiemelte: Szent István a Mária-kultuszt nagyon korán és nagyon hatásosan teremtette meg Magyarországon: „Szent István halála közeledtét érezve felajánlotta saját magát, és felajánlotta az országát Szűz Máriának. Így lett Szűz Mária Magyarország patrónája, de nem csak patrónája, hanem reginája, és így lett az Archiregnum Regnum Marianum. És ez a felajánlás és a mögötte lévő szellemi tartalom elindított egy olyan jogfejlődést, amely ugyancsak páratlan a világtörténelemben.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A Boldogasszony kiállítássorozat alkotásai személyes hitvallások - hangsúlyozta Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke. Hozzátette: a magyarság számára Szűz Mária nem csupán Jézus édesanyja, hanem a nemzet védelmezője is, immáron ezer éve: „Több mint 40 helyszínen csodálhatták meg 55 kiemelkedő kortárs művészünk, képző- és iparművészeti alkotásait, melyek külön-külön is értékes üzenetet hordoznak, de együttesen valójában azt a különleges, sokrétű kapcsolatot is képesek megjeleníteni, megfogalmazni, ami a magyarságot Szűz Máriához kapcsolja.”

Pannon RTV/Lavro Ferenc

A rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat, valódi zarándoklatot tett meg 2015 óta.

Pannon RTV/Lavro Ferenc
Szűz Mária
Boldogasszony
Kásler Miklós
Latorcai János
Budapest

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.