Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Tüntetések Szkopjéban, több rendőr is megsérült

2022.07.06
08:54
Forrás
Szerbiai RTV
47 rendőr megsebesült, ketten súlyosan a Szkopjéban zajló tüntetések során, amelyeken a demonstrálók az ellen tiltakoztak, hogy megkezdje Észak-Macedónia az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat. A tüntetéshez az ellenzék is csatlakozott.

Az ellenzék szerint a tárgyalások megkezdése káros Észak-Macedónia számára, ugyanis ez örök tárgyalást, vagy bolgár nyomásra való asszimilációt jelent. A tömeg áttörte a parlament épülete előtti korlátot és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel.

A tüntetők füstbombákat és petárdákat használtak. A különleges rendőrség végül feloszlatta a tömeget. A bolgár parlament egyébként a múlt hónapban megszavazott egy határozatot, amely felhatalmazta a kormányt, hogy visszavonja Szófia vétóját, amely eddig gátat szabott az Észak-Macedónia és Albánia európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének. Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. A vétó megszüntetésének legfőbb támogatója Franciaország volt.

tüntetés
Észak-Macedónia

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.