Ugrás a tartalomra
Dinoszauruszok a téren
Pannon RTV

Új modellel bővült a szegedi dinoszauruszkiállítás

2018-07-24
11:26
2018-07-24
15:54
Forrás
Pannon RTV
Egy Velociraptort ábrázoló modellel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban látható dinoszauruszkiállítás.

Óriási őslények foglalták el a szegedi Móra Ferenc Múzeum termeit, ugyanis július 14-től a múzeum egy dinoszaurusz-kiállításnak ad otthont. Több millió éves eredeti dinoszaurusz fosszíliák, mozgó és hangot adó dinórobotok, életnagyságú csontváz-rekonstrukciók tekinthetők meg a múzeumban.

Dinoszaurusz csontváz

Már a kiállítás megnyitása előtt gyülekeztek az érdeklődők. Sokan voltak kíváncsiak a dinoszauruszokra. Zömével gyerekek érkeztek, mégpedig nagyszüleikkel. „Láttuk az újságban, hogy ez nagyon nagy szenzáció, és mi is meg szerettük volna nézni, mert kíváncsiak vagyunk rá. Nagyon szeretek múzeumba járni.”

A múzeumban számos érdekesség és interaktív játék várta a látogatókat, főleg a gyermekeket. „Nagyon tetszik. Érdekes, hogy műanyagból készített dinókat is ilyen szépen meg tudnak csinálni.”

Az Évmilliók urai - Élethű dinók Amerikából című tárlatot az első héten több mint tízezren tekintették meg, volt olyan nap, hogy két és félezer látogatót fogadott a múzeum. Az interaktív tárlat - amelynek anyaga először látható Európában - bemutatja, miként alakultak ki a hatalmas dinoszauruszok és milyen események vezettek az állatcsoport kihalásához.

Látogatók az előcsarnokban

A kiállított dinoszauruszok között volt olyan, amely később érkezett társainál, mivel felhasználták az újonnan forgatott Jurassic World mozifilm forgatása során Los Angelesben. Egy raptorról van szó. A ragadozó őshüllőt a feltételezett méretének kétszereseként ábrázoló, négyméteres modell kedden érkezett meg a Tisza-parti városba. A modellt a Jurassic Park második részében láthatta a közönség, a közelmúltban pedig használták a Jurassic World 2 forgatása során is. Egyébként a dinoszauruszok mind Amerikából, Michigan-ből érkeztek. Hegedűs Anita, sajtóreferens, Móra Ferenc Múzeum, Szeged: „Mindig igyekszünk többféle típusú, nagyszabású kiállítást létrehozni itt a Móra Ferenc Múzeumban. Szoktak lenni képzőművészeti kiállításaink, mint mondjuk Csontvári vagy Munkácsy. Voltak már nagy régészeti jellegű kiállításaink, mint például a Pompei-kiállítás. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkoztunk Don Lessemmel. Ő egy amerikai dinószakértő, aki ezt a kiállítást ajánlotta figyelmünkbe, és hát szerencsére jó volt az időpont, így került ide a kiállítás.”

A kiállítás előkészületei több hónapot vettek igénybe. A csontvázak összeszereléséhez, külföldi szakembereket is bevontak, a robotokat pedig két kínai szakértő állította össze. A kiállítás egészen 2019 januárjáig lesz megtekinthető a Szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

dinoszaurusz
kiállítás
Szeged
Magyarország

Most

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.