Ugrás a tartalomra
MTI/Balogh Zoltán

Újraindult a kőolajszállítás a Barátság vezetéken

2022.08.10
12:05
2022.08.10
16:34
Forrás
MTI
A Mol-nak köszönhetően újraindult a Barátság vezeték - a magyar olajcég egyeztetett az ukrán és az orosz féllel az olaj vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat.

A kőolajszállítás pár napja technikai akadályok miatt állt le - olvasható a Mol közleményében.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Mol-nak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

AP Photo/Bela Szandelszky

A Mol által vásárolt olaj csaknem 70 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező energiahordozó, Ukrajna felől naponta 250 ezer hordó orosz kőolaj érkezett a Barátság II. kőolaj vezetéken át a szállítás múlt heti leállásáig. A magyar vállalat ezért szerdán azt közölte, hogy a tranzakció meg is történt, vagyis átutalták az ukrajnai szakasz használatáért járó tranzitdíjat.

Hortay Olivér, energiapolitikai üzletágvezető, Századvég Gazdaságkutató Zrt.: „Az ilyen típusú konfliktusokat, nemzetközi konfliktusokat az energia charta egyezmény szabályozza, ami egyértelműen kimondja, hogy függetlenül az elszámolási, fizetési konfliktusoktól az ellátást mindig biztosítani kell. Az, hogy mégis leálltak a szállítások az azt mutatja, hogy itt egy geopolitikai természetű problémáról, motivációkról van szó, amik túlmutatnak a jogi ügyeken, problémákon.”

Barátság kőolajvezeték
Mol

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.