Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szarapka Szabolcs

Uniós szóvivő: A migránsok helyzete miatt veszélybe kerülhet Bosznia csatlakozása

2021.01.15
21:33
2021.01.15
21:39
Forrás
MTI
A migránsok helyzete egyre romlik Bosznia-Hercegovinában, és ha a kormány nem tesz semmit a helyzetük javításra, az veszélyeztetheti az ország uniós csatlakozási törekvéseit - mondta az EU kül- és biztonságpolitikai szolgálatának szóvivője.

Peter Stano felhívta a figyelmet, hogy az országban a migránsok helyzete elfogadhatatlan, és azonnali beavatkozásra szólította fel a bosznia-hercegovinai vezetőséget. "Folyamatosan sürgetjük a kormányt, hogy kezelje hatékonyan a problémát, felelősségük nemcsak a csatlakozási törekvéseikből, de nemzetközi kötelezettségeikből is fakad" - hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: ha Bosznia-Hercegovina ezen kötelezettségeit nem teljesíti, az hatással lehet nemzetközi megítélésére is. Az Európai Unió január elején további 3,5 millió euró támogatást biztosított Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a bevándorlók, köztük nők és gyerekek sátrakban laknak, ugyanis bezárták a boszniai Bihać közelében lévő Lipa korábban leégett táborát. A tábort a rendőrség szerint a bent lakó illegális bevándorlók gyújtották fel, miután a Nemzetközi Migrációs Szervezet nevű migrációpárti kormányközi szervezet - a borzalmas állapotokra hivatkozva - a karácsonyi ünnepek előtti napokban bezáratta azt.

migránsok
bevándorlás
Bosznia-Hercegovina
Peter Stano

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.