Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szarapka Szabolcs

Uniós szóvivő: A migránsok helyzete miatt veszélybe kerülhet Bosznia csatlakozása

2021-01-15
21:33
2021-01-15
21:39
Forrás
MTI
A migránsok helyzete egyre romlik Bosznia-Hercegovinában, és ha a kormány nem tesz semmit a helyzetük javításra, az veszélyeztetheti az ország uniós csatlakozási törekvéseit - mondta az EU kül- és biztonságpolitikai szolgálatának szóvivője.

Peter Stano felhívta a figyelmet, hogy az országban a migránsok helyzete elfogadhatatlan, és azonnali beavatkozásra szólította fel a bosznia-hercegovinai vezetőséget. "Folyamatosan sürgetjük a kormányt, hogy kezelje hatékonyan a problémát, felelősségük nemcsak a csatlakozási törekvéseikből, de nemzetközi kötelezettségeikből is fakad" - hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: ha Bosznia-Hercegovina ezen kötelezettségeit nem teljesíti, az hatással lehet nemzetközi megítélésére is. Az Európai Unió január elején további 3,5 millió euró támogatást biztosított Bosznia-Hercegovinának a menekültek és migránsok számára biztosított humanitárius segítségnyújtással összefüggő kiadások fedezésére.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a bevándorlók, köztük nők és gyerekek sátrakban laknak, ugyanis bezárták a boszniai Bihać közelében lévő Lipa korábban leégett táborát. A tábort a rendőrség szerint a bent lakó illegális bevándorlók gyújtották fel, miután a Nemzetközi Migrációs Szervezet nevű migrációpárti kormányközi szervezet - a borzalmas állapotokra hivatkozva - a karácsonyi ünnepek előtti napokban bezáratta azt.

migránsok
bevándorlás
Bosznia-Hercegovina
Peter Stano

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.