Ugrás a tartalomra

Az első Palicsi Olimpiai Játékokra és Vermes Lajosra emlékeztek Palicson

2020.08.26
14:13
2020.08.26
16:51
Forrás
Pannon RTV
140 évvel ezelőtt, 1880-ban tartották meg az első Palicsi Olimpiai Játékokat, melynek megálmodója Vermes Lajos, szabadkai születésű magyar sportoló volt.

Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a palicsi Bagolyvárnál, ahol Vermes Lajos szobrának megkoszorúzására is sor került. A 140 éve, ezen a napon megrendezett első Palicsi Olimpiai Játékokon mindössze három versenyszám szerepelt: a távolugrás, a birkózás és a súlylökés.

Az eseményen Binder Aranka, olimpiai bronzérmes sportlövő is jelen volt, aki az 1992-es barcelonai olimpián szerzett érmet. "Az az olimpiai ötlet, amit az akkori fiatalság lelkébe vitt át, a mai napig is nagyon fontos, hogy valaki átadja a mai gyerekeknek, a holnap sportolóinak, úgyhogy ez egy nagyon szép megemlékezés."

A megemlékezésen többek között jelen volt Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint dr. Pásztor Bálint. A Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elmondta, Vermes Lajos a legkitűnőbb példája annak, hogy Szabadkának, Palicsnak valamikor milyen jövőbelátó, korszakalkotó személyiségei voltak. A palicsi sportjátékok kapcsán pedig számos turisztikai látványosság megmaradt az utókornak.

"A palicsi olimpiai játékok emlékeként a mai napig megmaradtak bizonyos épületek, mint amilyen a Bagolyvár, a mai Halászcsárda épülete, vagy a mai Vila Lujza. Ezeket az épületeket karban kell tartani, fel kell újítani. A városvezetés sokkal nagyobb figyelmet fog szentelni ezeknek az épületeknek a karbantartására, mint ahogyan az a korábbi évtizedekben volt, és van mit tanulnunk Vermes Lajostól, van mit tanulnunk olyan tekintetben, hogy Szabadkát és Palicsot hogy lehet az egész régió érdeklődésének a központjába helyezni. Megpróbálunk majd méltó utódai lenni Vermes Lajosnak."

A megemlékezésen a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Paskó Csaba, a tanács Végrehajtó Bizottságának tagja helyezte el az emlékezés koszorúját.

Palicsi Olimpiai Játékok
Vermes Lajos
sport
koszorúzás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.