Ugrás a tartalomra

Hegyre fel, hegyre le

2023.04.22
16:41
2023.04.22
17:26
Forrás
Pannon RTV
Maraton, Fruška gora-i módon.

Elstartolt a negyvenhatodik Fruška gora-i maraton szombat reggel. A Popovicán megrendezett rekreációs és sportrendezvény célja az egészséges életmód, a természetvédelem, valamint a kulturális örökségek népszerűsítése.

A hétvégi maratonnak több mint 10 ezer résztvevője volt, 19 különböző országból. Fiatal és idős sportolók és természetjárók özönlötték el a Fruška gorát és választották ki a 14 pályából a számukra legmegfelelőbbet. A gyönyörű idő kedvezett a rendezvénynek, így sokan barátokkal vagy a családdal indultak el valamelyik túraösvényen.

Csetvei Noé, Csantavér:
„- Először vagyok itt, és a 23 kilométeres távon megyünk.
- Kivel jöttél?
- Anyával, apával, meg a nővéremmel.
- Szeretsz-e egyébként túrázni, szereted a természetet?
- Szeretem a természetet, nagyon szép tud lenni.”

A legmerészebbek az 5 versenypálya valamelyikén mérethették meg magukat. A legrövidebb versenypálya 22 kilométert, míg a leghosszabb útvonal 134 kilométert tett ki. Ennek megtétele több mint 30 órát vesz igénybe, tehát akik teljesítik, csak másnap érnek célba. A híres sportolócsalád sarja, az újvidéki Tarján Elvira második alkalommal futott neki a 22 kilométeres útvonalnak.
„- Tavaly három óra valamennyi alatt sikerült, de akkor el is tévedtem, de most 2 óra alatt szeretném teljesíteni.
- Erre te hogy készülsz fel?
- Igazából nem nagyon készülök erre, hanem csak úgy eljövök, és lesz ami lesz. Megpróbálom a legjobbat teljesíteni, de amúgy rendes edzéseket csinálok, mint általában.
- Miért szereted ezt a maratont?
- Szeretek nagyon erdőben futni, meg szeretem ezt a hosszat is. Tehát szeretek ilyen hosszabbakat futni.”

Sokak számára a maraton már hagyománnyá vált. A túravonalak rekreációs jellegűek, útvonaluk alatt nem csak a természet szépségeit csodálhatjuk meg, de megismerkedhetünk történelmi örökségünkkel is. Nenad Sudarov, a Fruška gora-i maraton igazgatója: „Maratonunk nagy hagyománnyal rendelkezik, és a legrégebbi ilyen típusú rendezvény Európában, a világon pedig a második. Mikor elkezdődött, még senki sem tudta, hogy milyen irányba fog haladni, de ma már egy nagyszabású, többórás rendezvényről beszélünk, melyen sokan dolgoznak. Úgy gondolom, hogy nagyon jó dolgot csinálunk és színvonalasan népszerűsítjük Újvidéket és az országunkat.”

A tájékozódásban a résztvevőket térkép segítette, valamint az ösvények piros szívekkel és nyilakkal vannak megjelölve. A maratonon a házi kedvencek is részt vehettek, így sokan a kutyájuk társaságában érkeztek.

maraton
Fruška Gora
Fruška Gora-i maraton
futás

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.