Ugrás a tartalomra

Hivatalosan is elrajtolt a téli olimpia

2022.02.04
16:00
2022.02.04
22:27
A téli sportok legjelentősebb eseményének megnyitóján, 91 ország mintegy 3000 sportolója vonult fel a Madárfészeknek becézett Pekingi Nemzeti Stadionban.

Közép-európai idő szerint kora délután hivatalosan is elrajtolt a megnyitó ünnepséggel a 24. téli olimpia Pekingben. Több szempontból is rendhagyó téli ötkarikás játékok elé nézünk a következő bő két hétben. Ennek egyik legfőbb oka a még mindig tomboló világjárvány. A téli sportok legjelentősebb eseményének megnyitóján, 91 ország mintegy 3000 sportolója vonult fel a Madárfészeknek becézett Pekingi Nemzeti Stadionban. Alpesi síelést, műkorcsolyázást, jégkorongot, síugrást vagy a magyarok büszkeségét, a rövid pályás gyorskorcsolyát követhetjük az elkövetkező több mint két hétben, február 20-ig.

A történelem talán legnagyszabásúbb jeges megmérettetésének megnyitóját szervezték meg Pekingben. Kína fővárosa lesz egyébként az első világváros, amely nyári és téli olimpiát is tartott már. Az idei, téli ötkarikás játékok költségvetése 4 milliárd dollárt tesz ki. Sőt a mostani lesz minden idők legkiegyenlítettebb olimpiája a nemek tekintetében. A helyszíneket pedig kizárólag megújuló energiaforrásokból üzemeltetik a fenntarthatóság jegyében.

A megnyitón 91 ország magas rangú politikai és olimpia diplomáciai küldöttsége volt jelen, egyebek mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szerb delegációt Aleksandar Vučić, szerb államfő, Vanja Udovičić szerb sport miniszter valamint Božidar Maljković a szerb Olimpiai Bizottság elnöke képviselte. Egyébként 9 ország, egyebek mellett Új-Zéland, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia diplomatái bojkottálta a megnyitót.

A 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepsége nem okozott csalódást. A ceremónia olyan monumentális volt, mint a 2008-as nyári játékok megnyitója a Madárfészek-stadionban. A látványos ünnepsége egy LED-fal révén hatalmas jégpályává alakított pályán folyt, ezen zajlottak a különböző előadások, valamint a sportolók bevonulása.
A látványos ünnepségen minden lenyűgöző volt, az egész stadiont kitöltő 3D-s animációktól kezdve a koreográfiát egyszerre végiglépkedő táncosoktól a jégből készített gigászi öt karikáig.

Majd következett a nyitóünnepség leghosszabb szakasza: a résztvevő országok küldöttségének bevonulása. Elsőként Görögország érkezett, majd török, máltai, madagaszkári és malajziai sportolók jelentek meg. A szerb zászlót Marko Vukićević alpesi síző vitte.
A Johannes Brahms: Magyar táncok című művének ismerős dallamára érkezett a magyar csapat. Két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte a magyar zászlót. A bevonuló országok sorát Kína zárta.

A nemzetek bevonulása után folytatódott a megnyitó látványosabb része. Minden országot külön-külön hópelyhekkel ábrázoltak, amelyek idővel szépen lassan egybeolvadtak, és egy közös hópelyhet alkottak, ezzel is szemléltetve, hogy mindannyian különbözők vagyunk, ahogy hópelyhekből sincs két egyforma, de egyvalami közös bennünk, és az az otthonunk.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy a pekingi téli olimpia új fejezetet nyit a játékok történetében. Hozzátette, nem is lehetne tökéletesebb időpontban a játékok megrendezése, mivel február elsejétől a tigris éve kezdődött meg a kínai naptár szerint, így az általa képviselt tulajdonságok, az ambíció, a bátorság és az erő az olimpiai játékokkal is azonosul.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke szólalt fel utolsóként, és az ő szavára rajtolt el hivatalosan a pekingi téli olimpia, amelyet látványos tűzijáték követett. Az események az olimpia himnuszával zárultak, amelyet egy gyermekkórus adott elő, majd ezt követte a sportolói eskütétel.
A megnyitó – amelyet az eredeti tervek szerint körülbelül 120 percesre terveztek – végül hosszabbra sikeredett. A tematika ezúttal nem csak Kína országimázsára épült, leginkább a pandémia utáni közös jövőkép volt a középpontban.

Szerencsét kívánt a sportolóknak Aleksandar Vučić szerb elnök, aki részt vett a téli olimpiai játékok megnyitóján. Nevena Ignjatović és Marko Vukićević képviselnek bennünket alpesi síelésben, sok sikert nekik - írta instagramon Szerbia államfője. A nyitóceremónia elött Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt. Egyre nagyobb partner a két ország. A kölcsönös áruforgalom majdnem elérte a 2 milliárd eurót is - tette hozzá a politikus. II Albert monacói herceggel követi az eseményeket, aki hivatalos látogatásra várja - mondta Vučić.

téli olimpia
hivatalos megnyitó
sport
Peking

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.