Ugrás a tartalomra

Jó szelet fogott ki a Palicsi Vitorlás Klub

2022.10.07
19:54
2022.10.07
20:57
Forrás
Pannon RTV
Sikeres határon átívelő programot valósított meg a Palicsi Vitorlás Klub és a szegedi Közép–Kelet Európai Rekreációs Társaság.

A sportolók és az edzők két-két felkészítő edzőtáborban és előadás-sorozaton vehettek részt Magyarországon, de egy háromnapos, versenyszabályt ismertető képzést is szerveztek számukra, valamint a projekt keretében egy vitorláshajót is vásárolhatott a palicsi klub.

Virágzó sportágnak mondható a vitorlázás Szabadkán, illetve Palicson. Ezt mutatja a gyerekek túljelentkezése is, ugyanis márciusban, az idény elején a projektben előírt három csapat helyett öt vitorlás iskolával indult Palicson a szezon. Ezenkívül két vitorlástábort is tartottak a nyár folyamán haladó versenyzőknek, valamint csaknem 75 versenyzővel a hagyományos szüreti vitorlás versenyt is megrendezték.

Kikity Andrea, titkár, Palicsi Vitorlás Klub: „Előző években 30-40 kezdő vitorlásunk volt, illetve annyian írták be a vitorlázó iskolát. Az idén pedig 61 kisgyermek jelentkezett, ami - úgy gondoljuk, hogy - nagyon szép szám. Az IPA projekteknek a lényege a határon átnyúló együttműködés, és kiemelném ezt a részét is a projektnek, ugyanis a határ menti régióból, Magyarországról is jöttek fiatalok a vitorlás iskolába vitorlázni. Már ez is megtörtént előző években és innen indult az ötlet a projekt megvalósítására.”

A 24 igazolt palicsi versenyző előtt áll még a belgrádi országos vitorlás bajnokság, majd következik a téli felkészülés. Tavaly a kondíciós edzéseiket Magyarországon, Szentesen szervezték meg. Fric Péter oktató elmondta, a cél az volt, hogy egyrészt elméleti tudást kapjanak, másrészt a vitorlázás gyakorlati részéről is beszélgessenek: sporttudomány, egészségtudomány, táplálkozástudomány szempontjából.

Fric Péter, elnök-oktató, Közép–Kelet Európai Rekreációs Társaság, Szeged: „Nagyon cukik a vajdasági kis vitorlázók, ha így lehet fogalmazni. Nekem nagy feltöltés volt ez a többnapos tábor, mert sokat kaptunk tőlük. A mai napig vannak kapcsolatok velük. Voltak rádöbbenések, hogy ezt nem így kéne, ezt úgy kéne, hogy kéne és mertek kérdéseket megfogalmazni és ez nagyon fontos dolog, hogy merjenek kérdezni a gyerekek.”

A sportvitorlázásnak egyébként nagy hagyománya van Palicson. Még Vermes Lajos nevéhez fűződik a Palicsi Vitorlás Klub megalapítása, amely több mint százéves hagyománnyal büszkélkedhet.

Palicsi Vitorlás Klub
Kikity Andrea
vitorlázás
Szabadka
Palics

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.