Ugrás a tartalomra

Jó szelet fogott ki a Palicsi Vitorlás Klub

2022.10.07
19:54
2022.10.07
20:57
Forrás
Pannon RTV
Sikeres határon átívelő programot valósított meg a Palicsi Vitorlás Klub és a szegedi Közép–Kelet Európai Rekreációs Társaság.

A sportolók és az edzők két-két felkészítő edzőtáborban és előadás-sorozaton vehettek részt Magyarországon, de egy háromnapos, versenyszabályt ismertető képzést is szerveztek számukra, valamint a projekt keretében egy vitorláshajót is vásárolhatott a palicsi klub.

Virágzó sportágnak mondható a vitorlázás Szabadkán, illetve Palicson. Ezt mutatja a gyerekek túljelentkezése is, ugyanis márciusban, az idény elején a projektben előírt három csapat helyett öt vitorlás iskolával indult Palicson a szezon. Ezenkívül két vitorlástábort is tartottak a nyár folyamán haladó versenyzőknek, valamint csaknem 75 versenyzővel a hagyományos szüreti vitorlás versenyt is megrendezték.

Kikity Andrea, titkár, Palicsi Vitorlás Klub: „Előző években 30-40 kezdő vitorlásunk volt, illetve annyian írták be a vitorlázó iskolát. Az idén pedig 61 kisgyermek jelentkezett, ami - úgy gondoljuk, hogy - nagyon szép szám. Az IPA projekteknek a lényege a határon átnyúló együttműködés, és kiemelném ezt a részét is a projektnek, ugyanis a határ menti régióból, Magyarországról is jöttek fiatalok a vitorlás iskolába vitorlázni. Már ez is megtörtént előző években és innen indult az ötlet a projekt megvalósítására.”

A 24 igazolt palicsi versenyző előtt áll még a belgrádi országos vitorlás bajnokság, majd következik a téli felkészülés. Tavaly a kondíciós edzéseiket Magyarországon, Szentesen szervezték meg. Fric Péter oktató elmondta, a cél az volt, hogy egyrészt elméleti tudást kapjanak, másrészt a vitorlázás gyakorlati részéről is beszélgessenek: sporttudomány, egészségtudomány, táplálkozástudomány szempontjából.

Fric Péter, elnök-oktató, Közép–Kelet Európai Rekreációs Társaság, Szeged: „Nagyon cukik a vajdasági kis vitorlázók, ha így lehet fogalmazni. Nekem nagy feltöltés volt ez a többnapos tábor, mert sokat kaptunk tőlük. A mai napig vannak kapcsolatok velük. Voltak rádöbbenések, hogy ezt nem így kéne, ezt úgy kéne, hogy kéne és mertek kérdéseket megfogalmazni és ez nagyon fontos dolog, hogy merjenek kérdezni a gyerekek.”

A sportvitorlázásnak egyébként nagy hagyománya van Palicson. Még Vermes Lajos nevéhez fűződik a Palicsi Vitorlás Klub megalapítása, amely több mint százéves hagyománnyal büszkélkedhet.

Palicsi Vitorlás Klub
Kikity Andrea
vitorlázás
Szabadka
Palics

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.