Ugrás a tartalomra

A mellúszás az erőssége a fiatal szabadkai tehetségnek

2019.09.25
12:58
2019.09.25
18:02
Forrás
Pannon RTV
Farkas Balázs szeretne úszni az Európa-bajnokságon, de a 2024-es párizsi olimpián is ott szeretne lenni.

Szorgalom, kitartás és sok edzés jellemzi Farkas Balázs fiatal, vajdasági magyar úszót. A 18 éves középiskolás fiú kétszeres szerb országos bajnok mellúszásban, de tervei között szerepel a többi között az Európa- és a világbajnokságon, de az olimpián való részvétel is.

A mellúszás a 18 éves fiú erőssége, aki 50 méteren kétszer is nyert szerb bajnokságot az ifjúsági kategóriában. Mint mondja, nehéz összeegyeztetnie a tanulást és az edzéseket, de a sport a szenvedélye, és szilárd családi háttérrel könnyebben veszi az akadályokat. Nincs példaképe, de az 50 és a 100 méter mellúszás világrekorderének, a brit Adam Peaty-nek a versenyeit szívesen nézi. „Igazából nekem nincs példaképem. Én olyan gyerek vagyok, aki nem másokért úszik, szóval nem olyan akarok lenni, mint ők, hanem én én akarok lenni. Én egy külön személyiség vagyok, és én úgy úszok, ahogy én úszok, és olyan leszek, amilyen én leszek.”

Balázst immár öt éve Miroslav Udički edzi, aki hamar rájött, hogy milyen tehetséges fiú került a kezei alá. A közös munka megkezdése után fél évvel a fiatal úszó már vajdasági junior bajnokságot nyert. „Amikor elkezdtem vele dolgozni, már láttam, hogy rendkívül tehetséges, ígéretes. Nem volt nehéz energiát fektetni a fiúba, annak ellenére, hogy ez az elején messze volt bármilyen komoly eredménytől. A végén beigazolódott, hogy igazam volt.”

Balázs végzős középiskolás és az 50 méteres mellúszás a fő száma, ahol 29,4 másodperc a legjobb eredménye. Annak ellenére, hogy nem úgy él, mint kortársai - hiszen alázat, sok munka és lemondás kell ahhoz, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára - folytatni szeretné a sportot, és egyre jobb eredményekre vágyik. „Gimnázium után a szabadkai Műszaki Szakfőiskolára megyek tovább. Folytatom ugyanígy az úszást, amennyire bírni fogom. Nem tudom, ott mennyire lesz nehezebb a tempó, mint itt, a Kosztolányiban. Ameddig fogom bírni, addig nyomni fogom, maximálisan teljesítek, és megnézem, hogy mennyire lehet kitolni a küszöböket.”

Farkas Balázs jövőre már a felnőttek között szerepel, és ha továbbra is szorgalmasan készül, akkor akár a válogatottba is bekerülhet. Tervei között szerepel, hogy teljesítse az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, de márciusban újra megküzd az országos bajnoki címért is. Bár még korainak tartja, de az olimpiai részvétel felé is kacsingat. Jövőre Tokióban még biztosan nem szurkolhatunk neki, de a 2024-es párizsi olimpián már mindenképpen szeretne részt venni.

úszás
mellúszás
Farkas Balázs
Miroslav Udički
országos bajnok
Szabadka

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.