Ugrás a tartalomra

Nem indult jól a nap a magyar olimpikonok számára

2021.08.01
07:01
2021.08.01
09:15
Forrás
MTI
Gyurátz Réka kiesett kalapácsvetésben, Nguyen Anasztázia lemaradt a távolugrás döntőjéről, Tóth Lili Anna és Kácser Zita sem jutott fináléba 3000 m akadályon, és kikapott a kínaiaktól a női vízilabda-válogatott az olimpia kilencedik versenynapján.

A kalapácsvető Gyurátz Réka kiesett a selejtezőben 

A selejtező szintet 73,50 méterben határozták meg vagy a 12 legjobb folytathatta a fináléban. A szombathelyi dobó egyéni csúcsa 72,70 méter, idei legjobbja pedig 70,77 méter.

A 2013-ban ifjúsági világbajnok Gyurátz két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 12. lett csoportjában, összesítésben pedig a 26. helyen végzett.

"Csalódott vagyok, sokkal jobb állapotban vagyok annál, mint amit ez az eredmény mutat. Innen fel kell állni" - jelentette ki Gyurátz Réka. "Fel kéne nőnöm végre, mert van egy visszatérő technikai hibám, amit edzéseken már sikerült megoldani." Hozzátette, 70 méter körüli eredménnyel lett volna elégedett, és ez lehetett volna a második világversenye, ahol meg tudja dobni a 70 métert.

Nguyen Anasztázia nyolc centiméterrel lemaradt a női távolugrás döntőjéről 

A vasárnapi selejtezőben az MTK ugrójának a három kísérletéből egy volt érvényes, 6,52 méteres eredménye pedig kevésnek bizonyult a fináléba jutáshoz, amelyhez ezúttal 6,60 méter is elég volt. A világbajnoki 12. helyezett Nguyen összesítésben a 16. helyen zárt.

"Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem" - mondta az MTI-nek a 28 éves atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Hozzátette, sajnos mostanában jellemző rá, hogy sok az érvénytelen ugrása. Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás. "Főleg azért, mert képesnek érzem magam egy 6,60-as ugrásra. Mindent megtettem, most így sikerült" - összegzett Nguyen Anasztázia.

Tóth Lili Anna és Kácser Zita sem jutott döntőbe 3000 méteres akadályfutásban 

A két magyar futó közül egyértelműen a 22 éves Tóth Lili Anna teljesített jobban, aki bátor versenyzéssel kezdett, az élbollyal haladt, ez azért is jó döntésnek bizonyult, mert kimaradt egy bukásból, ami az üldözőket érintette. Sőt, egy ideig vezette is a mezőnyt, az utolsó két körre kezdett fáradni. Végül óriási egyéni csúcsot ért el - csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából -, a harmadik futam hetedik helyén ért célba, és 9:30.96 perces idejével összesítésben a 18. lett. A BHSE futója kevesebb mint öt másodpercre volt az utolsóként döntőbe került riválisától. Az első három helyezettek mellett a hat legjobb időt elérő jutott a fináléba.

"Az első ezer méter ideális volt nekem, talán még egy kicsit lassú is. Az egyéni csúcsért jöttem, ezen tíz másodpercet sikerült javítanom, ami elég sok 3000 m akadályon" - nyilatkozott Tóth Lili Anna. Elárulta, 9:30 és 9:40 perc közötti eredményre számított, őt is meglepte a 9:30-as idő.

"Emellett 1200-1400 méteren át vezettem, így ez egy nagyon jó futás volt. A nagy világversenyek nekem extrém jól sikerülnek, feldob a hangulat, a szurkolás, hogy nem csak magamért futok, hanem a HUN feliratot is viselem a mezemen" - hangsúlyozta a 2014-es ifjúsági olimpián harmadik magyar versenyző. Kiemelte, az olimpia előtt 57. volt a világranglistán, most pedig a 18. lett. "Nincs szégyellnivalóm" - mondta mosolyogva.

Kácser Zita a második futamban 10:43.99 perccel az utolsó helyen ért célba és összesítésben sem tudott megelőzni senkit, így a magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta a játékokat.

"Megszenvedtem ezt a futást, nehezen bírom a meleget, a pályán 39 fok volt. Kihoztam ebből, amit tudtam. Mivel ez az első olimpiám, összességében pályafutásom koronája ez a futás" - fogalmazott Kácser Zita.

Ebben a számban eredetileg három magyar futó indult volna, de Wagner-Gyürkés Viktória sérülés miatt pénteken visszalépett.

Kikapott a kínaiaktól a női vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 11-9-es vereséget szenvedett Kínától a tokiói olimpia női vízilabdatornájának vasárnapi negyedik fordulós mérkőzésén, így a második helyen végez a B csoportban.

Azt már a mérkőzés előtt tudni lehetett, hogy a magyaroknak elegendő egy döntetlen az első hely megszerzéséhez a B csoportban, mert az Egyesült Államokkal szemben az egymás elleni eredmény nekik kedvez.

Bíró Attila tanítványai a negyeddöntőben az A csoport harmadik helyezettjével, Hollandiával vagy Kanadával játszanak majd a legjobb négy közé kerülésért. A holland-kanadai összecsapást közép-európai idő szerint 8.30-tól rendezik a Tacumi Vízilabdaközpontban.

Gyurátz Réka
Nguyen Anasztázia
Tóth Lili Anna
Kácser Zita

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.