Ugrás a tartalomra

Sportos piros sapkások hada Palicson

2023.12.03
13:59
2023.12.03
16:37
Forrás
Pannon RTV
Mikulások lepték el a Palicsi-tó partját. A hagyományos Mikulásfutásnak mintegy háromezer résztvevője volt.

A sportrendezvény legfiatalabb tagja pedig egy mindössze egy hónapos baba volt, a legidősebb pedig 83 éves. Az eseményen három gyermekkerékpárt is kisorsoltak, de díjazták a legkreatívabb Mikulásjelmezt is. 

Hatalmas tömeg gyűlt össze Palicson vasárnap délelőtt, piros sapkás gyerekek és felnőttek készülődtek a rajthoz. Volt, aki teljes Mikulás jelmezt is öltött, és még maga a Mikulás is ellátogatott a sportrendezvényre. 

Ez egy igazi családi program. Vannak, akik már több éve visszatérő résztvevők.  

Szalma Dóra, Szabadka: „Szerintem könnyen teljesíthető, mert nem kell futni. Elég, hogyha kicsit sétálunk az ismerősökkel barátokkal, családtagunkkal. Elég, ha veszünk egy Mikulássapkát, vagy egy kis rénszarvas díszt, hogy meghozzuk az ünnep hangulatát, a karácsony hangulatát.”  

A futóknak két kilométeres távot kellett megtenniük, amit igen gyorsan teljesítettek is. A rendezvény azonban nem verseny jellegű, így nem voltak helyezettek. Minden befutó érmet szerzett. Az egészen fiatal gyerekek is teljesítették a távot, szüleikkel együtt.  

Varga László, Szabadka: „Nem volt túl nehéz, de eléggé kifáradtunk. Elég jól bírta az iramot, végig futottuk szinte.” 

A rendezvény 24 évvel ezelőtt indult el, akkor még csak néhány résztvevővel. Mára pedig több ezren érkeznek a Palicsi-tó partjára. 

Jánosi Elvira, szervező: „24 évvel ezelőtt, pont Mikulás napján edzést tartottam hét gyerkőccel és akkor, hogy valamilyen módon mégis megemlékezzünk arról, hogy ez a Mikulás napja, mikor beértek a célba edzés után, kaptak egy-egy kis csoki Mikulást és innen jött az ötlet, megkérdezték, hogy jövőre is futunk Mikulás napon? Következő évben már dupla annyian voltak és évről évre duplázódott a számuk, nagyon nagy az érdeklődés. Ma is valószínűleg mintegy háromezer résztvevő körül van.”

Az esemény felhívja a figyelmet a sportolás és a szabad levegőn való tartózkodás fontosságára is.  

Kónya Róbert, tartományi parlamenti képviselőjelölt, VMSZ: „Egyrészt ez egy családi nap, úgy gondolom. A szülők a gyerekekkel el tudnak egy kellemes délelőttöt tölteni, az idő ma velünk van. Ez mellett bízom abban, hogy néhány gyerek esetleg kedvet kap a rendszeres futáshoz, a mai nappal, és aztán jövőre talán majd rendszeresen elkezd sportolni. A mai világban a fiatalok picit többet ülnek a számítógép előtt, mint amennyit a sporttal, vagy a szabad levegőn töltenek. mindez mellett úgy gondolom, hogy fontos a szervezők részére is, hogy megerősítést nyernek, hogy rengetegen eljönnek a rendezvényre, tartalmas rendezvény van, szülők gyerekekkel kijönnek és gyakorlatilag évről évre egy ismétlődő, hagyománytisztelő rendezvény van itt megszervezve, nem mellékesen nekik ezzel rengeteg munkájuk van és ezzel valahogy a közösséget építik, ami rendkívül fontos szerintem.”

Hasonló rendezvény lesz hamarosan Magyarkanizsán is. December 8-án a Vigadónál várják az érdeklődőket a Mikulásfutásra 17.45-től. A legkreatívabb jelmezt viselő résztvevő pedig értékes ajándékban részesül majd. 

mikulásfutás
Palics

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.