Ugrás a tartalomra

Történelmi sikerek a 110. évadban - Európa Liga csoportkört játszik a TSC

2023.09.19
21:15
Forrás
Pannon RTV
110 éves jubileumi évében sikert-sikerre halmoz a topolyai TSC. Másodikok lettet a szerb Szuperligában, Bajnokok Ligája selejtező játszottak, most pedig az Európa Liga csoportkörére készülnek.

Az első topolyai focicsapatot 1912-ben alapították, amely hivatalosan 1913-tól kezdte meg működését Topolyai Sport Club, vagyis TSC néven. A klub első támogatója pedig Beer Károly volt, aki az első labdát adományozta a csapatnak.

1930-ban a „TSC” neve megváltozott és a „JAK” vagyis Jugoszláv Atlétikai Klub néven futott tovább.

A 30-as években elkezdték az új sportpálya építését a Városi parkban. Ez volt az egykori Városi stadion.

1942-től a sportklub a Magyar másodosztályban versenyzett, és egyből a második helyen végzett.

A II világháború után a klub „Egység”, majd 1951-től „Topolya” néven futott. Kiemelkedőek voltak a szabadkai ligában, majd a Szerb ligában is.

1974-ben a csapat neve ismét megváltozott. Ekkoriban FK „AIK” néven hatalmas sikereket értek el a játékosok, ugyanis a Jugoszláv Szövetségi másodosztályba is bejutottak. Ez klubtörténetük egyik legnagyobb sikere.

A nehéz gazdasági körülményeknek miatt 2003-ban a felnőtt csapat szüneteltette munkáját, csak az utánpótlás csapatok léptek pályára.

A csapat 2005-ös újraélesztése után egyesült a Bajsa Labdarúgóklubbal és FK „Topolya” néven folytatták munkájukat. A 2005/2006-os és a 2006/2007-es idényben a serdülők Vajdaság legjobbjai voltak, a felnőtt csapat pedig a Vajdasági Labdarúgó Liga „Északi” csoportjában állhatott a dobogó legfelső fokára.

Ezt követően a felnőtt csapat számára a 2010/2011-es idény hatalmas sikert hozott, ugyanis bejutottak a Szerb Ligába. 2013-ban pedig a klub fennállásának 100. évfordulója alkalmából visszavette az eredeti FK „TSC” nevet.

A TSC számára az igazi áttörést azonban a labdarúgó akadémia megalapítása jelentette. A sportközpontot 2018 szeptemberében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Zsemberi János, a TSC elnöke közösen adták át. Zsemberi János háláját fejezte ki a magyar államnak az akadémia felépítéséhez nyújtott anyagi, valamint szakmai támogatásért.

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt - szögezte le Orbán Viktor.

A Labdarúgó Akadémia ünnepélyes átadását követően a TSC Cup elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó torna következett. Ennek döntőjébe végül a Puskás Akadémia és a Osijek együttese jutott be. A finálét az eszékiek nyerték 2:0 arányban. A győztesnek járó kupát Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke adta át.

A dobogó második fokára felálló Puskás Akadémia ifjúsági csapatának tagjai elégedettek voltak a szervezéssel.

Az akadémián pedig komoly munka zajlik, kiváló feltételek mellett.

A TSC Labdarúgó Akadémián a Kárpát-medencei akadémiai rendszer egységes szakmai programja alapján, de területspecifikusan dolgoznak, alkalmazva a lehető legmodernebb módszereket.

A fiatalokkal pedig nem csak az akadémián zajlik a munka, hiszen a TSC-nek több alközpontja is van Vajdaság-szerte. Muzslyán is jobb körülmények között, új műfüves pályán edzenek a fiatal tehetségek.

Tóthfalu is az alközpontok közé tartozik, ahol az elmúlt években szintén komoly sportfejlesztések valósultak meg, így a település is fejlődik.

Az új futballpálya és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése a topolyai TSC alközponti rendszerének keretein belül valósult meg.

A közösségépítés egyik legfontosabb területe ma már a sport, az, hogy a fiatalokat a sportra neveljük és Tóthfalu ezen az úton halad - mondta Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az akadémiai rendszerrel együtt pedig a TSC felnőtt csapata is folyamatosan fejlődött. A 2018/2019-es szezonban Szabó Zoltán irányításával sorra jöttek a győzelmek és csapat bajnoki címet ünnepelhetett, amivel feljutottak a szerbiai elitbe, a Szuperligába.

 A TSC a felújított zentai stadionban kezdte meg a Szuperligás küzdelmeket. Nem is akár hogyan, hiszen sokáig az élen álltak, végül pedig a negyedik helyen zártak, így bebiztosítva az európai kupaselejtezőt.

A topolyaiak az Európa-liga első selejtezőkörében Moldovában vendégszerepeltek, ahol 2:0-ra verték a házigazda Petrocubot, ezzel pedig tovább is jutottak, hiszen a koronavírus-járvány miatt, visszavágó, nem volt.

A TSC játékosai Belgrádig ünnepelték a Petrocub elleni győzelmet. A landolást követően pedig igazi meglepetés is volt. A csapat szurkolói ugyanis a repülőtér előtt várták kedvenceiket.

Az Európa Liga második selejtezőkörében a TSC már hazai pályán játszhatott, ezúttal a bukaresti FCSB ellen. Drámai meccset játszott a két csapat, a 4:4-es eredménnyel záruló 90 percet követően, jött a hosszabbítás, amely újabb 2-2 gólt hozott, így 6:6-os döntetlennel lett a vége. A 11-es párbajt végül a románok nyerték, Banjac kihagyott büntetőjét követően.

A munka pedig nemcsak a zentai pályán, hanem néhány kilométerrel távolabb Topolyán is gőzerővel zajlott. A TSC Aréna hónapról hónapra egyre jobban festett, és kezdte felvenni végső formáját. A jó hírek mellett, azonban rosszak is érkeztek. 2020. december 15-e nagy törést jelentett a topolyai klub életében, ugyanis elhunyt Szabó Zoltán, a csapat vezetőedzője. Nem sokra rá Árok Ferenc a klub tiszteletbeli elnöke is eltávozott az élők sorából. Kettejük emlékét szobrok őrzik az akadémia bejáratánál.

2021. szeptember harmadika azonban már piros betűs ünnep a klub történetében, ugyanis ezen a napon avatták fel a TSC Arénát. A pályán Zsemberi János, a TSC klubelnöke, Kovács István, a topolyaiak és Nyilasi Tibor, a Ferencváros volt játékosa vágták át a szalagot. Kovács István, a topolyaiak, míg Nyilasi Tibor, a Ferencváros színeiben 1980-ban játszottak egymás ellen. Akkor 2:2-es döntetlen született.

TSC-nek a 2021-2022-es szezon végül nem a legjobban végződött, ugyanis az utolsó fordulóban maradtak le az európai kupaselejtezőkről, amikor is hazai pályán 2:0-ra kikaptak a Vojvodinától és a 6. helyen zártak. Egy évvel később azonban a sors igazi revansot hozott a topolyaiaknak hiszen a rájátszás utolsó fordulójában ismét a Vojvodinával találkoztak. Ekkor azonban már a döntetlen is elég volt ahhoz, hogy a TSC megőrizze második helyét a bajnokságban. Indulhatott az ünneplés Topolyán, hiszen a csapat a BL selejtezőt érő második helyen zárta a szerbiai Szuperliga küzdelmeit.

A sorsolás végül úgy hozta, hogy a TSC a portugál Bragaval került össze a BL harmadik selejtezőkörében. A párharc első meccsét pedig idegenben kellett lejátszani. A Braga és a TSC összecsapását a hazai csapat kezdte jobban, és már a mérkőzés elejétől komoly fölényben játszottak, amelynek eredményeként a portugálok magabiztos 3:0-ás győzelmet arattak a topolyaiak ellen a BL harmadik selejtezőkörében.

A történelmi nap pedig eljött, 2023. augusztus 15-én Bajnokok Ligája meccset láthatott a topolyai közönség a TSC Arénában. A TSC az első 5 percben két helyzetet is kialakított, de a lövések elkerülték a Braga kapuját. Ezt követően azonban jöttek a portugálok és az első támadásából megszerezték a vezetést. A meccsen a portugálok 4:1-re nyertek Topolyán, és 7:1-es összesítéssel jutottak tovább a BL negyedik egyben utolsó selejtezőkörébe.

A TSC gyorsan kiheverte a BL-ből való kiesést és bajnokságban újabb három győzelmet húzott be, amivel élre álltak a tabellán megelőzve a Crvena zvezdát és a Partizant.

A TSC-re pedig őszre kőkemény meccsek várnak az Európa Ligában, a topolyaiak szeptember 21-én a West Ham ellen lépnek pályára Londonban, majd pedig októberben két hazai meccs következik a görög Olympiacos, majd pedig a német Freiburg ellen.

A Közügyekben Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója az első londoni csoportmeccs előtt nyilatkozott.

Európa Liga
TSC 110
Palágyi Szabolcs

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.