Ugrás a tartalomra
Pixabay/tkremmel

3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén

2022.01.26
11:59
Forrás
elobolygonk.hu
Ezt állapították meg a görög szakemberek.

A szemét áramlását modellező kutatás tanúságai szerint a Földközi-tenger part menti védett területeit szennyező hulladék túlnyomó része távoli forrásokból, gyakran más országból érkezik, ezért a probléma kezelése nemzetközi összefogás nélkül elképzelhetetlen. A kutatásba bevont mediterrán országok többségében azonosítottak legalább egy olyan helyszínt, amelyen a szennyezés több mint fele a régió másik államából származott, az „idegen” szennyezés aránya számos terület esetében elérte az 55 százalékot.

A vizsgálat rámutatott, hogy a szennyezés súlyosabb a part menti vizek esetében: ezekben az egy négyzetméterre jutó mikroműanyag mennyisége eléri az öt kilogrammot, míg a parttól távolabbi területeken „csak” 1,5 kilogramm. A nagyobb műanyagok ugyanakkor messzebbre jutnak el.

A szennyezés döntő többsége visszavezethető valamilyen szárazföldi forráshoz: folyókhoz, városokhoz, illetve gyakran a szennyvízhez.

műanyaghulladék
Földközi-tenger
szemét
környezetszennyezés

Most

16:12

Újabb országokban jelent meg a majomhimlő

Csütörtökig az USA-ban és Kanadában regisztráltak új majomhimlős eseteket, azonban mára Ausztráliában, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban is felütötte a fejét a betegség.
16:04

Tovább drágult az üzemanyag

A kereskedelmi minisztérium péntek délutáni információja szerint a következő egy hétben, vagyis május 27-éig az eurodízel 202,2 a 95-ös ólommentes benzin pedig 184 dinárba kerül.
15:51, Frissítve: 16:03

Magyarország lesz a mezőgazdasági kiállítás partnerországa

Szombaton kezdődik Újvidéken a 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az ünnepélyes megnyitó 11 órakor lesz, amelyen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő is. A megnyitót a Pannon TV élőben közvetíti.
15:48

Méhek nélkül nincs élet

Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.

Népszerű