Ugrás a tartalomra

3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén

2022.01.26
11:59
Forrás
elobolygonk.hu
Ezt állapították meg a görög szakemberek.

A szemét áramlását modellező kutatás tanúságai szerint a Földközi-tenger part menti védett területeit szennyező hulladék túlnyomó része távoli forrásokból, gyakran más országból érkezik, ezért a probléma kezelése nemzetközi összefogás nélkül elképzelhetetlen. A kutatásba bevont mediterrán országok többségében azonosítottak legalább egy olyan helyszínt, amelyen a szennyezés több mint fele a régió másik államából származott, az „idegen” szennyezés aránya számos terület esetében elérte az 55 százalékot.

A vizsgálat rámutatott, hogy a szennyezés súlyosabb a part menti vizek esetében: ezekben az egy négyzetméterre jutó mikroműanyag mennyisége eléri az öt kilogrammot, míg a parttól távolabbi területeken „csak” 1,5 kilogramm. A nagyobb műanyagok ugyanakkor messzebbre jutnak el.

A szennyezés döntő többsége visszavezethető valamilyen szárazföldi forráshoz: folyókhoz, városokhoz, illetve gyakran a szennyvízhez.

műanyaghulladék
Földközi-tenger
szemét
környezetszennyezés

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.