Ugrás a tartalomra
Pixabay

40 000 négyzetkilométernyi holdfelszín képes a víz tárolására

2020-10-26
20:08
Forrás
origo.hu
Egyértelműen sikerült igazolni, hogy molekuláris víz van a Holdon, emellett stabil vízjég-bázisokat is azonosított az amerikai űrügynökség SOFIA obszervatóriuma - derült ki a NASA bejelentéséből.

A felfedezés minden bizonnyal hatással lesz a 2024-re tervezett amerikai emberes űrmisszióra is. Már korábbi kutatások is találtak hidratációra utaló jeleket a holdfelszínen, különösen a déli pólus környékén. Ezek az észlelések ugyanakkor 3 mikrométeres hullámhosszon történtek, ami problémát jelentett a kutatóknak; nem lehetett egyértelműen megmondani, hogy az adatok valóban vízmolekulák jelenlétéről tanúskodnak, vagy csak hidroxilmolekulákat tartalmazó ásványokat találtak. Az amerikai űrügynökség Goddard Űrközpontjának egyik munkatársa ezért 6 mikrométeres hullámhosszon vizsgálta a holdat a SOFIA obszervatóriummal.

Kiderült, hogy a víz magas szélességeken, a déli pólusok környékén, valószínűleg vulkanikus eredetű, üvegszerű anyagba, vagy a holdfelszín szemcséi közé van bezárva. 

Szintén a SOFIA adatai alapján sikerült feltérképezni a Holdon az ún. hidegcsapdák eloszlását is. Ezek a kisebb-nagyobb területek elég hidegek ahhoz, hogy az illékony anyagokat akár évmilliárdokig fagyott állapotban tartsák. A holdi hidegcsapdák mindkét póluson megtalálhatók, kiterjedésük változatos, a legparányibbak csupán 1 centiméter átmérőjűek. Az eredmények szerint a kisebb hidegcsapdák száma jelentősen felülmúlja a nagyobbakét. A kutatók számításai szerint körülbelül 40 000 négyzetkilométernyi holdfelszín képes a víz tárolására. 

A két felfedezés azt bizonyítja, hogy a különböző folyamatok hatékonyan biztosítják a Holdon a víz jelenlétét, és mindkét sarki területen találhatók hidegcsapdák. Ez az ismeret a jövőbeli holdmissziók szervezésére is hatással lehet.

Hold
víz
molekula
NASA

Most

07:41, Frissítve: 08:14

Összefogással Olivér gyógyulásáért

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnek szerte a világon akadnak jóakarói, akik kisebb-nagyobb adományaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a lassan egy éves kisfiú megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van: egy génterápiás kezelést.
19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.