Ugrás a tartalomra
Pixabay/YAKY_X

Akaratlanul is elgázoljuk őket

2023.03.22
13:46
Forrás
greendex.hu
Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

A szakemberek szerint az eredményeik azt jelzik, hogy egyes emlőspopulációk a gázolások miatt hamarosan „fordulóponthoz” érkezhetnek. Ezt a kritikus küszöbértéket átlépve a populációk már nem lesznek képesek helyreállni. A leginkább érintett fajok a tasmán ördög, az északi oposszum, a szigeti szürke róka, az afrikai vadkutya és az amerikai rókamókus. Utóbbiak esetében például az összes halálozás 58%-áért a járművek a felelősek. A Spanyolországban őshonos ibériai hiúz esetében két populációban az összes halálozás 59%-a, illetve 80%-a járművel való ütközésre vezethető vissza. A kutatócsoport szerint az utak és a járművek jelentette fenyegetés akár semmissé is teheti a környezetvédelmi, tenyésztési és visszatelepítési programok eredményeit.

gázolás
állat
halálok

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű