Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Antik bútorok kiállítása a Collegium Hungaricumban

2019.11.15
10:46
2019.11.15
16:24
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az egykori verseci „Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár” ónémet stílusú berendezését bemutató kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Több mint 130 éves bútorokat, teljesen felszerelt gyógyszertári szekrénysort, berendezést állítottak ki. A felújított darabok mellet fiókos szekrény, vitrines órás szekrény és az eredeti íróasztal is ki van állítva. A tárlat kiegészül egykori magyar nyelvű gyógyszerészeti könyvekkel, korabeli gyógyszerész kellékekkel és tárgyakkal.

Pannon RTV

Hegedűs Csaba, Belgrád: „Nagyon tetszik ez a kiállítás, még nem voltam ehhez hasonlón, ez egy régi gyógyszertárnak a berendezését mutatja Versecről, ahol egyébként jártam és nekem maga a város is nagyon tetszik. El tudom képzelni ezeket a bútorokat ott, hogy hogy nézhettek ki hajdanán és hát ami nagyon különleges, hogy fel lettek újítva.

A gyógyszertárat 1885-ben nyitotta meg Strah István magyar gyógyszerész, majd 1894-ben eladta. A patikát 1946-ban bezárták, annak teljes berendezése és felszerelése átkerült a Belgrádi Egyetem Gyógyszerészeti Karának raktárába, innen pedig 2018-ban a Karhoz tartozó Gyógyszerésztörténeti Múzeumba.

Pannon RTV

A szakemberek elmondták, hogy a megrongálódott bútorok restaurálása közel öt hónapig tartott. Lupulov Ljubomir, restaurátor, Pancsova: „Az alapvető feladat az volt, hogy a konstrukciót helyrehozzuk, mivel az évek során megrongálódott a sok költözködés miatt, tehát szükséges volt, hogy először ezt a gondot oldjuk meg, azután el kellett végezzük az asztalos munkákat, hogy végül rá tudjuk helyezni a felső részt az alsóra, amely összesen három méter harminc centiméter.”

A kiállítást november november 30-ig lehet megtekinteni. Az említett időszak alatt gyógyszertári bemutatókat is tartanak a Collegium Hungaricumban.

Collegium Hungaricum
bútor
kiállítás

Most

10:26

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 09:55

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.
07:59, Frissítve: 08:14

Embercsempészbandát lepleztek le - Videóval!

Több száz illegális bevándorlót juttatott Nyugat-Európába egy öttagú banda, amelynek mindegyik tagját őrizetbe vették kedden - tette közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.