Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Antik bútorok kiállítása a Collegium Hungaricumban

2019-11-15
10:46
2019-11-15
16:24
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt az egykori verseci „Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár” ónémet stílusú berendezését bemutató kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Több mint 130 éves bútorokat, teljesen felszerelt gyógyszertári szekrénysort, berendezést állítottak ki. A felújított darabok mellet fiókos szekrény, vitrines órás szekrény és az eredeti íróasztal is ki van állítva. A tárlat kiegészül egykori magyar nyelvű gyógyszerészeti könyvekkel, korabeli gyógyszerész kellékekkel és tárgyakkal.

Hegedűs Csaba, Belgrád: „Nagyon tetszik ez a kiállítás, még nem voltam ehhez hasonlón, ez egy régi gyógyszertárnak a berendezését mutatja Versecről, ahol egyébként jártam és nekem maga a város is nagyon tetszik. El tudom képzelni ezeket a bútorokat ott, hogy hogy nézhettek ki hajdanán és hát ami nagyon különleges, hogy fel lettek újítva.

A gyógyszertárat 1885-ben nyitotta meg Strah István magyar gyógyszerész, majd 1894-ben eladta. A patikát 1946-ban bezárták, annak teljes berendezése és felszerelése átkerült a Belgrádi Egyetem Gyógyszerészeti Karának raktárába, innen pedig 2018-ban a Karhoz tartozó Gyógyszerésztörténeti Múzeumba.

A szakemberek elmondták, hogy a megrongálódott bútorok restaurálása közel öt hónapig tartott. Lupulov Ljubomir, restaurátor, Pancsova: „Az alapvető feladat az volt, hogy a konstrukciót helyrehozzuk, mivel az évek során megrongálódott a sok költözködés miatt, tehát szükséges volt, hogy először ezt a gondot oldjuk meg, azután el kellett végezzük az asztalos munkákat, hogy végül rá tudjuk helyezni a felső részt az alsóra, amely összesen három méter harminc centiméter.”

A kiállítást november november 30-ig lehet megtekinteni. Az említett időszak alatt gyógyszertári bemutatókat is tartanak a Collegium Hungaricumban.

Collegium Hungaricum
bútor
kiállítás

Most

Népszerű